Cocoșatul de la Notre Dame

Spectacol de dans în douã acte, realizat pe baza romanului Notre Dame de Paris de Victor Hugo. Muzica pentru acest spectacol a fost compusã de cãtre Venczel Péter.

În concepția acestui spectacol acțiunea se desfãșoarã în jurul unei tinere țigãnci, Esmeralda, care încântã privirile trecãtorilor din piața catedralei Notre-Dame. Încãlcându-și jurãmintele sfinte, însuși arhidiaconul Claude Frollo se îndrãgostește de ea si încearcã sã o seducã. Urmãritã de Frollo și acuzatã de o crimã pe care nu a comis-o, este condamnatã la moarte, dar este salvatã de clopotarul catedralei, diformul Quasimodo.

Sinopsis

Actul 1

Acțiunea spectacolului începe cu „Sãrbãtoarea Nebunilor”, prilej de petrecere pentru toate clasele sociale ale Parisului, o sãrbãtoare neapreciatã de biserica catolicã. În acest prim tablou, vom face cunoștințã cu toate personajele piesei. În acest tablou, Quasimodo este încoronat ca „Papã al Nebunilor”, și este sãrbãtorit cu mult fast de mulțime. Esmeralda este adusã de cãtre Clopin Trouillefou (regele țiganilor) ca „premiu” pentru noul „papã”. Apariția lui Claude Frollo și a lui Phoebus de Châteaupers, cãpitanul gãrzilor, în mijlocul petrecerii, vine cu un conflict din care Quasimodo se alege cu o pedeapsã publicã în care este biciut și umilit.

În tabloul 2 Quasimodo este eliberat de cãtre Esmeralda. La apariția lui Phoebus, tânãra țigancã îl seduce, iar acesta, debusolat, le permite amândurora sã plece.

Tabloul 3 – Camera Secretã a lui Frollo. Focurile pasiunii l-au cuprins și pe arhidiacon în ciuda jurãmintelor lui în fața bisericii și în fața lui Dumnezeu. Nebunie, demoni, zbuciumãri lãuntrice îl încearcã pe Frollo care-și jurã cã Esmeralda sau va fi a lui sau nu va fi a nimãnui.

În urmãtoarea scenã, tabloul 4, ne întâlnim cu Esmeralda și Phoebus într-un un duet romantic.

Tabloul 5, în piața din fața catedralei, profitând de atenția distrasã a mulțimii, Frollo se apropie de Esmeralda și încearcã sã îi intre în grații. Refuzul acesteia îl face sã devinã agresiv, iar într-o încãierare aparent banalã dintre Frollo, Esmeralda și Phoebus, cel din urmã cade înjunghiat. Frollo manipuleazã mulțimea și o acuzã pe Esmeralda de crimã.

Actul II

Aflatã în arest în piața din fața catedralei și așteptându-și pedeapsa, Esmeraldei i se deruleazã prin fața ochilor scene petrecute în ultimul timp. Este trezitã la realitate de tobele care îi anunțã sfârșitul. Într-un gest de disperare, Quasimodo o salveazã, și cere azil în interiorul catedralei Notre-Dame. Aici, se leagã o relație puternicã de prietenie între Quasimodo și Esmeralda. Evident apariția lui Frollo nu se lasã mult așteptatã iar deznodãmântul îl veți deduce la finalul acestui spectacol.

Vizionare plãcutã!
Balet în douã acte inspirat dupã romanul lui Victor Hugo, „Notre Dame de Paris".

Muzica: Péter Venczel


Regia coregraficã: Sebastian Vlad – examen de licențã

Coordonator Artistic: Livia Tulbure Gunã

Costume: Andrea Ledenják.

Decoruri: Attila Venczel

Artist vizual: Szitai Eszter, Daniela Maier

Regia tehnicã: Beáta Vincze

Distribuția:

Quasimodo – Alin Rîpã

Esmeralda – Ioana Cristina Terebesy

- Antonia Indrei - Examen de Licentã

Claude Frollo – Sebastian Vlad

Phoebus de Châteaupers – Liviu Har

Clopin Trouillefou – Dan HajaAnsamblu fete țigãnci:
Viorica Bogoi, Delia Göllner, Oana Siminic, Ingrid Poka, Roberta Lupaș, Smaranda Ciubotariu, Mária Kovács, Iuliana Dane, Diana Groza, Alina Vanca, Anamaria Boancã, Agáta Oláh, Raluca Perde, Giulia Pes, Júlia Barabás, Daniela Timofte, Camelia Rațiu, Szerénke Madarász, Oana Felecan

Ansamblu bãieți tigani:
Róbert Attila Kálmán, Sergiu Hosu, Alex Dobre, Tudor Stupar, Andrei Damaschin, Antonio Mon

Nobili:
Simina Oprean Ionuța, Camelia Luțai, Ionuț Tãtar

Soldați:
Dániel Székely, Florin Ianc, George Zãhan, Victor Groza.

Copii:
Maya Serban, Marisa Lutai, Sofia Ratiu, Victoria Bella Morvay, Teodora Mocan, Madarász András
2019. Mai 30 ora 19.00

Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER