2017-02-20

Soprana Apollónia Egyed va debuta în ,,Trubadurul”Soprana Apollónia Egyed va debuta în opera ,,Trubadurul” de Giuseppe Verdi. Spectacolul va avea loc joi, în 23 februarie, de la orele 18:30.

Creatã pe un libret de Salvatore Cammarano dupã piesa lui Antonio Garcia Guttierez, opera a avut premiera în 19 ianuarie 1853, la Roma. Verdi a preluat din subiectul istoric ce reflectã rãscoalele antifeudale ale orașelor spaniole din secolul XV, doar câteva aspecte, focalizându-și intriga pe drama psihologicã a personajelor principale. A creat o capodoperã a cãrei intensitate emoționalã rãzbate veacurile, un spectacol nemuritor în care spectatorul va retrãi cu fiecare reprezentație fiorul tragic al acestei incredibile povești.

Doi frați, Contele de Luna și Manrico, trubadurul, furat de țiganca Azucena încã din fașã, sunt atrași deopotrivã de Ducesa Leonora. Ei nu cunosc secretul despãrțirii lor. Leonora îl iubește pe trabadur, însã surprinși de Contele Luna, duelul dintre cei doi este iminent. Leonora nu cunoaște deznodãmântul, însã auzind zvonul cã Manrico a fost ucis de gãrzile contelui, își jurã sã se cãlugãreascã. Iubitul ei trubadur scãpat însã cu viațã, o cautã la mãnãstire pentru a fugi împreunã. Armata contelui asediazã ascunzãtoare celor doi, iar bãtrâna Azucena, cãutându-și fiul în tabãra inamicã, este prinsã și condamnatã la moarte. Încercând sã își salveze mama, Manrico este capturat și aruncat în închisoare. Disperatã, Leonora îi promite contelui cã se va cãsãtori cu el în schimbul libertãții lui Manrico. Crezându-se învingãtor contele are o surprizã. Leonora preferã sã se otrãveascã și moare în brațele iubitului ei, dovedindu-i fidelitatea. Furios, contele o forțeazã pe Azucena sã urmãreasca execuția lui Manrico. La sfârșit, bãtrâna țigancã îl anunțã cã, de fapt și-a ucis fratele.
Vor da viațã acestei tulburãtoare povești, soliștii:


Contele de Luna: Lajos Kendi
Leonora: Apollónia Egyed (debut)
Azucena: Mária Molnár
Manrico: Hector Lopez-Mendoza
Ferrando: János Szilágyi
Ines: Mária Mányoki
Ruiz: Zsombor Rétyi
Țiganul bãtrân: László Mányoki
Mesagerul: István Rigmányi


Alãturi de acești prestigioși soliști, corul, orchestra și baletul Operei Maghiare vor evolua sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó. O valoroasã echipã de realizatori semneazã acest spectacol, a cãrui concepție a fost gânditã și transformatã în fapt artistic de regizorul Jenõ Szabó:

Scenografia: Attila Venczel
Costume: Andrea Ledenják
Mișcare scenicã: Melinda Jakab
Concert-maestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Corepetitor: Katalin G. Incze, Ibolya Nagy, Gergõ Nagy
Sufleur: Júlia Szabó
Regia tehnicã: Erzsébet Gálffy
Asistent de regie: Péter Venczel

Spectacolul este subtitrat în limbile românã și maghiarã.

Vã așteptãm cu drag!Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER