2017-02-10

,,La Traviata” revine pe scena Operei MaghiareGrandiosul spectacol ,,La Traviata”, de Giuseppe Verdi, a cãrui regie poartã semnãtura artistei Annamária Gombár, revine pe scena Operei Maghiare din Cluj cu o distribuție de excepție: Violetta Valery – Erika Miklósa (solistã de operã distinsã cu premiile Kossuth şi Franz Liszt), Alfredo Germont – Adorján Pataki, Giorgio Germont – Sándor Balla.

Reprezentația are loc joi, 16 februarie 2017, ora 18:30, sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó.

Opera este bazatã pe romanul ,,Dama cu camelii” de Alexander Dumas, publicat în 1848. Giuseppe Verdi a vãzut versiunea scenicã la teatrul Vaudeville, în timpul şederii sale la Paris în 1851-1852, şi a cerut colaboratorului sãu Francesco Maria Piave sã scrie un scenariu. Piave a schimbat drastic povestea. În timp ce Dumas discutã problemele sociale actuale în romanul sãu, Verdi si Piave aleg o abordare psihologicã, şi se concentreazã pe povestea de dragoste dintre trei personaje.

Premiera operei ,,La Traviata” a avut loc în 6 martie 1853 la teatrul Venețian Teatro Fenice. În Cluj opera a avut premiera în 6 aprilie 1861 sub conducerea directorului Follinus, cu titlul ,,Femeia pierdutã”, tradus de Lajos Nádaskay. De atunci ,,La Traviata” este un titlu permanent în repertoriul Operei Maghiare.Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER