Coppélia sau Fata cu ochii de email, baletul capodoperã al lui Léo Delibes, este, pe drept cuvânt, considerat unul dintre modelele clasice ale genului coregrafic. La mai bine de un secol de la premiera ce a avut loc la Paris, în anul 1870, Coppélia continuã sã-și pãstreze forța de expresie, fiind reprezentat pe scenele multor teatre din lume. Libretul, inspirat din basmul Omul de nisip de E. T. A. Hoffmann, a fost scris de Charles Nuitter în colaborare cu renumitul coregraf Arthur Michel Saint-Léon. 

Acțiunea este plasatã într-un mic târg din Galiția. Eroul central, Coppélius, este un om misterios care duce o viațã izolatã, construind pãpuși mecanice și trãind cu speranța cã, într-o bunã zi, va reuși sã le însuflețeascã prin formulele sale magice. Tânãra Swanilda pãtrunde în atelierul meșterului și se substituie celei mai frumoase pãpuși. Prefãcându-se cã reacționeazã la semnele magice încercate de Coppélius, îl face sã creadã cã și-a împlinit visul. În cele din urmã, Coppélius își dã seama cã a fost înșelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare și pe Franz, logodnicul ei, de a cãrui purtare era jignitã și pe care izbutește sã-l recucereascã. Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbãri populare, la care ia parte însuși meșterul Coppélius, care și-a uitat supãrarea cã fusese tras pe sfoarã.

Léo Delibes

COPPÉLIA

(povestea meșterului pãpușar Coppélius și a Swanildei)


ACTUL I



Acțiunea se petrece într-un sat de la frontiera polono-ungarã. Tânãra Swanilda iese din casã și observã pãpușa Coppélia la fereastra meșterului pãpușar Coppélius. Prietenele Swanildei o anunțã cã Franz, logodnicul ei va sosi în târg, iar Swanilda se ascunde fãcându-i o farsã. Franz sosește în târgul satului și este imediat atras de frumusețea Coppéliei pentru care începe sã danseze stârnind supãrarea Swanildei. Îndrãgostiții se șicaneazã iar între timp apar prietenii polonezi care danseazã o mazurkã. Ajunge și primarul în târg, anunțând cu ajutorul lui Franz, cã va aduce un clopot nou la Bisericã. Anunțul primarului este întrerupt de zgomotele ciudate din casa meșterului Coppélius. Urmeazã dansul îndrãgostiților și a prietenilor facilitat de primar. Coppélius iese din casã, iar Franz și prietenii sãi îl necãjesc și în toatã agitația pãpușarul își pierde cheia de la casã. Swanilda și prietenele ei gãsesc cheia și decid sã intre în casa meșterului pãpușar. Franz intrã și el în casa meșterului dorind sã cunoascã fata de la fereastrã.

Intrând în casa meșterului Coppélius, Swanilda și prietenele ei au parte de mai multe surprize. Apare Coppélius furios și le alungã pe prietene, Swanilda se ascunde dupã o perdea și schimbã locul cu pãpușa Coppélia astfel pãcãlindu-l pe pãpușar. Vine și Franz în casa pãpușarului iar Coppélius vede o oportunitate ca prin magie sã îi scoatã sufletul pentru a da viațã pãpușii preferate (Coppélia). Într-un final Swanilda reușește sã îl trezeascã din somn pe Franz și cei doi fug din casa pãpușarului, acesta rãmânând pãcãlit de cei doi.





ACTUL II



La sãrbãtorirea clopotului cel nou, printre dansurile invitaților prietenii maghiari danseazã un csardas. Preotul satului anunțã douã surprize și anume dansul zânei Aurora și cãsãtoria religioasã a tinerilor îndrãgostiți Swanilda și Franz. Dupã dansul festiv al tinerilor cãsãtoriți urmeazã o petrecere. În momentul acela preotul satului și primarul se retrag lãsând mulțimea sã petreacã. Coppélius vine și el la petrecere oferind cadou Swanindei și lui Franz o pãpușã, simbol al fertilitãții feminine.

Petrecerea continuã...



Léo Delibes
COPPÉLIA
Spectacol de balet
Povestea pãpușarului Coppelius și a Swanildei

Libret: E.T.A. Hoffmann, Charles Nuitter și Saint-Leon


Dirijor: Kulcsár Szabolcs


Swanilda……………………………………………………………Popa Andreea
Frantz…………………………………………………….…………Munteanu Mircea
Coppelia…………………………………………………………….Marcu Ariana
Coppelius………………………………………...……………..….Székely Dániel
Mazurka solo……………………………………...……………..Barabás Júlia, Ianc Florin
Csárdás solo……………………………………………………..Katrinecz Erika, Rîpã Alin
Prietene……………………..Bogoi Viorica, Ionuța O. Simina, Pes Giulia, Sãlãjan Vasiana
Prieteni……………………………………..Hossu Sergiu, Kálmán Róbert, Pop Radu, Rîpã Alin
Primar……………………………………………….………Preda Sever
Pas de quatre………Ionuța O. Simina, Terebesy Ioana, Kálmán Róbert, Ianc Florin
Aurora………………………………………………………………..Pop Cristina

Ansamblul de balet:
Babos Kinga, Göllner Delia, Indrei Antonia, Kovács Mária, Lupaș Roberta,
Luțai Camelia, Madarász Szerénke, Siminic Oana

Scenografia și costumele: Starmüller Katalin

Concert maeștri: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Regizor culise: Venczel Péter

Regizor-coregraf: Cîmpean Rareș Arcadie
2018. Aprilie 07 ora 18.00





Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER