De la începuturile existenţei sale, Opera Maghiarã Cluj prezintã piese din repertoriul universal, maghiar, clasic și contemporan: celebrãm compozitori ca Mozart, Verdi, Puccini, Liszt, Erkel, Kodály sau Bartók. În ultima perioadã, pe lângã marii compozitori clasici, ne concentrãm și asupra carierei unor personalitãţi cu un rol important în formarea și evoluția scenei muzicale maghiare, în special a celei ardelene. Astfel am organizat anul trecut seria de mare succes a Zilelor Miklós Bánffy, iar în acest an, din rândul mentorilor scenei muzicale clujene, îl alegem pe Jenõ Janovics.
În alcãtuirea programului seriei de evenimente Zilele Jenõ Janovics, am încercat sã prezentãm cât mai multe aspecte din activitatea complexã a maestrului Janovics. În acest demers am lucrat ca parteneri cu Opera Naţionalã Românã din Cluj-Napoca, instituţie ce funcționeazã într-o clãdire la construcția cãreia a participat şi Janovics, respectiv cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj, instituție cu care împãrțim teatrul de pe malul Someșului, construit de asemenea de cãtre Janovics. Istoricul de teatru Erzsébet Salat Zakariás publicã rezultatele unei lungi activitãți de cercetare în volumul de studii JJenõ Janovics, volum prezentat publicului și în cadrul unei expoziții. Dedicãm o searã întreagã producãtorului de filme Jenõ Janovics: vom proiecta filmul regizorului și istoricului de film Bálint Zágoni, Jenõ Janovics, un ,,Pathé” maghiar, respectiv filmul mut Escortata de Mihály Kertész, cu acompaniament muzical în direct. György Selmeczi coopereazã cu maeștri și interpreți renumiți în prezentarea selecției de operetã Inima-mi iubeşte, spectacol în cadrul cãruia îl vom impersona pe Jenõ Janovics.
În anul 1945, Teatrul Maghiar din Cluj își deschide stagiunea cu piesa Banul Bánk de József Katona, în regia maestrului Janovics, iar directorul teatrului, proaspãt numit din nou în aceastã funcție, joacã rolul lui Biberach. În dimineața zilei spectacolului, la data de 16 noiembrie, Jenõ Janovics trece în neființã, lãsând cuvântarea sa de deschidere a stagiunii, neterminatã. Se cuvine așadar sã comemorãm șaptezeci de ani de la moartea sa cu un spectacol al operei Banul Bánk de Ferenc Erkel.
Gyula Szép,
director, Opera Maghiarã Cluj