Opera Maghiarã din Cluj așteaptã iubitorii de muzicã la spectacolul Castelul Prințului Barbã-Albastrã în data de 6 martie 2018, marți seara de la ora 18:30. Regia spectacolului este semnatã de Miklós Szinetár, laureat al premiului Kossuth, iar dirijor va fi József Horváth.

Castelul Prințului Barbã-Albastrã este singura operã compusã de Béla Bartók, pe un libret scris de Béla Balázs, prezentatã în primã audiție în data de 24 mai 1918, la Opera Regalã din Budapesta. În 2014, Opera Maghiarã din Cluj a prezentat aceastã operã în forma sa originalã, reconstruind întreaga scenografie și toate costumele dupã machetele din 1918 ale contelui Miklós Bánffy. Lucrãrile au fost conduse de Zsuzsa Szebeni și Gyula Lõrincz.

Despre singura operã a lui Béla Bartók, Vladimir Deveselu scria: „Libretul, scris de Belá Balázs, cunoscut poet simbolist maghiar de la începutul secolului XX, se va îndepãrta de intriga poveştii cu acelaşi titlu a lui Charles Perrault, renunţând la deznodãmântul fericit propus de scriitorul francez, oferindu-ne o desfãşurare şi un final în care misterul, caracterul vag şi înspãimântãtor exploreazã viaţa greu de pãtruns a sufletului. Subiectul devine o poveste apãsãtoare, de înfruntare între prinţul Barbã Albastrã şi Iudita, a patra sa soţie, ce se confundã cu cele şapte momente ale deschiderii celor şapte uşi ale sãlii celei mari a castelului, care ascund în spatele lor secrete tulburãtoare. Suportul literar asigurã în felul acesta un cadru psihologic ce depãşeşte fãrã îndoialã povestirile chiar sângeroase evocate pânã la urmã de Perrault, cu trimiteri la un episod nu tocmai agreabil din istoria nobilimii franceze avându-l ca erou pe Gilles de Laval, sire de Rays, mareşal de Franţa, poreclit Barbã Albastrã, spânzurat şi apoi ars la Nantes, în 1440, pentru nebuniile sale criminale; fãrã a mai vorbi cã nu ne îndoim de faptul cã el cunoştea şi povestea nevestelor lui Henric al VIII-lea al Angliei.”

Vã recomandãm aşadar un spectacol extraordinar care nu trebuie ratat.

CASTELUL PRINȚULUI BARBÃ-ALBASTRÃ

Spectacol de operã într-un act

Dirijor: Horváth József (debut)

Barbã-Albastrã: György Levente
Iudita: Mária Molnár
Prolog: Áron Dimény

Cele trei neveste: Júlia Barabás, Kinga Babos, Erika Katrinetz

Scenografie şi costume: contele Miklós Bánffy, 1918
Reconstrucţia costumelor coordonat de Zsuzsa Szebeni
Reconstrucţia scenografiei coordonat de Gyula Lõrincz

Concert maeştrii: Sándor Barabás, Endre Ferenczi
Regia tehnicã: Erzsébet Gálffy
Sufleur: Júlia Kostyák Sz.
Asistent regie: Annamária Gombár

Regia: Miklós Szinetár, laureat al premiului Kossuth
2015. Ianuarie 8 ora 19:00
2016. Decembrie 8 ora 18.30
2018. Martie 06 ora 18.30

Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER