2015-11-02

Zilele Jenõ Janovics




În 2015, se aniverseazã 70 de ani de la moartea unuia dintre personalitãţile marcante ale oraşului Cluj-Napoca: Janovics Jenõ (1872-1945), director de teatru, regizor şi actor de teatru şi de film. Cu aceastã ocazie, Opera Maghiarã organizeazã Zilele Janovics Jenõ, care vor avea loc între 5 şi 10 noiembrie 2015.


Gyula Szép, directorul Operei Maghiare Cluj a afirmat în conferința de presã organizatã luni, 2 noiembrie: ,,Ne concentrãm asupra carierei unor personalitãţi care şi-au pus amprenta asupra vieţii spirituale locale, naţionale şi internaţionale. Este semnul nostru de apreciere şi mulţumire şi Jenõ Janovics trebuie sã se bucure de atenţia întregii comunitãţi. A avut o activitate bogatã şi în diverse domenii artistice, regizor de teatru şi operã, director de instituţii teatrale, ctitor al primelor studiouri de producţie cinematograficã la Cluj, actor de teatru şi film, scriitor, scenarist, scenograf, ctitor a douã instituţii teatrale în Cluj. În alcãtuirea programului Zilelor Jenõ Janovics am cãutat sã prezentãm cât mai multe din aceste aspecte ale activitãţii sale. În acest sens am ales drept colaboratori Opera Naţionalã Cluj – Napoca, instituţie ce funcţioneazã în clãdirea la construcţia cãreia a luat parte şi Janovics, respectiv Teatrul Maghiar de Stat Cluj, construit tot de Janovics. Istoricul de teatru Erzsébet Salat Zakariás publicã rezultatele unei lungi activitãți de cercetare în volumul de studii Janovics Jenõ, volum prezentat publicului și în cadrul unei expoziții.

Florica Jalbã, secretar literar la Opera Naționalã Românã Cluj-Napoca: ,,Este o bucurie pentru noi sã gãzduim gala de operã dedicatã memoriei sale, spectacol realizat în parteneriat cu Opera Maghiarã Cluj-Napoca, o colaborare care ne bucurã sincer, fiind purtãtoarea unui simbolism deosebit, ce reuneşte sub egida unui spectacol extraordinar”.


András Visky, directorul artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj: ,,Janovics are o fermecãtoare preferinţã pentru fenomenul tranziţiei. Priveşte în faţã istoria, imposibilã de desluşit, fãrã nici cea mai firavã urmã a îndoielii şi probabil acesta este secretul formãrii teatrului modern clujean, legat irevocabil de numele sãu. Nu se considerã ‘minoritar’ nici faţã de Bucureşti, nici faţã de Budapesta, pentru cã ceea ce îl intereseazã cu adevãrat este propria viaţã şi viaţa comunitãţii alese de el, Clujul. Janovcs este veriga care uneşte teatrul de operã în viaţa artisticã clujeanã. Reprezintã modernitatea timpului sãu”.

György Selmeczi, compozitor, regizor: ,,Latura eticã a lui Janovics, unitatea între dimensiunea individualã şi cea comunitarã continuã sã mã fascineze. Şi în acest sens am compus o fantezie scenicã asupra vieţii lui Janovics, în care ne folosim de 12 fragmente din repertoriul mare al operetei, lucrãri de bazã şi în repertoriul sãu. A fost un om exigent, cu o concepţie intelectualã asupra actului artistic”.



PROGRAM



5 noiembrie, 17:00

Erzsébet Zakariás Salat:  Jenõ Janovics - Vernisaj și lansare de carte

Cu Róbert Vass Laczkó  și András Szép

 

5 noiembrie, 18:30

Ferenc Erkel

Banul Bánk

Operã în trei acte

Dirijor: Katalin G. Incze

Regia: Gábor Dehel

 

6 noiembrie, 18:30

Gala Jenõ Janovics

 Dirijor: Zsolt Jankó

Locul: Opera Naţionalã Românã Cluj-Napoca

 

6 noiembrie, 19:00

William Shakespeare

Iulius Caesar

Spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj

Regia: Silviu Purcãrete

 

8 noiembrie, 19:00

Inima-mi iubește

paradã de operete în memoria lui Jenõ Janovics

Libret: Péter Demény şi György Selmeczi

 Dirijor: Szabolcs Kulcsár

Regia: György Selmeczi

 

10 noiembrie, 20:00

 Mihály Kertész

Escortata

Proiecţie film cu acompaniament live

Dirijor: Szabolcs Kulcsár

 

Bálint Zágoni

Jenõ Janovics, un ,,Pathé”maghiar

Proiecţie film

 

 

 

 

 

 

 

 








Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER