2015-11-03

,,Banul Bánk" deschide Zilele Jenõ JanovicsEvenimentul inaugural al comemorãrilor consacrate lui Jenõ Janovics va avea loc în data de 5 noiembrie de la ora 18.30 prin prezentarea operei Banul Bánk de Ferenc Erkel. Béla Gippert Turpinszky de la Budapesta va interpreta rolul principal în opera Banul Bánk. Capodopera compozitorului este pusã în scenã în regia lui Gábor Dehel, dirijorul orchestrei fiind Katalin G. Incze.

Piesa Banul Bánk a devenit o dramã naționalã a literaturii maghiare de dupã revoluția din 1848. Ferenc Erkel și-a compus cel mai celebru spectacol de operã pe libretul acestei drame. O dramã despre istorie și despre iubire, plinã de uneltiri și intrigi, care criticã sever oprimarea maselor de cãtre un conducãtor strãin – un aspect ce face piesa la fel de actualã și astãzi.

Andrei al II-lea, regele Ungariei pleacã la rãzboi, lãsând conducerea țãrii în mâna soției sale, Gertrudis, care profitã de ocazie, și împarte bunurile regatului printre lingușitorii ei nepãsându-i de poporul maghiar. Banul Bánk revine în secret la curte, o adevãratã mocirlã în care domnii maghiari planificã un complot împotriva reginei, iar cardinalul Ottó n-are altceva în gând decât s-o cucereascã pe Melinda, soția banului... Și de aici încep dilemele lui Bánk, care recunoaște cu durere cã problemele și scopurile politicianului sunt foarte diferite de problemele personale.Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER