2015-04-24

VALAHOL EURÓPÁBAN (Ebben a szereposztásban utoljára!



Közel 20.000 nézõ tekintette meg a nagysikerû Valahol Európában címû musicalt a Kolozsvári Magyar Operában. Az április 27-én 18 órától kezdõdõ elõadás utoljára látható a jelenlegi szereposztásban.

Béres László, rendezõ, a musical fõ üzenetérõl így vall: ,,Nem lehet csak úgy kivonulni a világból, elbújni az elefántcsonttornyunkba egy Isten háta mögötti helyen és úgy tenni, mintha nem lenne közünk a körülöttünk zajló társadalmi eseményekhez. A zord valóság elõbb-utóbb utánunk jön, és kiosztja a maga pofonjait. A szembesülés kijózanító és elkerülhetetlen... Felelõsséggel tartozunk a jelennek, sõt a jövõnek is. Gyerekeink holnap azt az életet élik, amelynek az alapjait ma teremtjük meg, és úgy, ahogyan tõlünk látják. Nyelvük, kultúrájuk, értékrendjük alapjait a velünk való találkozásokból építik.”

MIRÕL SZÓL A MUSICAL?

A második világháború idején járunk, az égbõl bombák hullanak, kevés az élelem, és mindenki retteg, hiszen nem tudja, mire ébred holnap. A történet hõsei olyan gyerekek, akik a háborúban elveszítették családjukat, otthonukat, és bandába verõdve vándorolnak. Vezetõik a javítóintézetbõl megszökött, náluk alig idõsebb fiúk: Hosszú, Ficsúr és Szeplõs, késõbb pedig csatlakozik hozzájuk Suhanc, akirõl kiderül, hogy fiúruhába öltözött lány. Mivel nincs, mit enniük, lopásból élnek, emiatt hamarosan körözni kezdik õket, de a banda ügyesen kicsúszik üldözõi kezei közül.

Egy romos várban keresnek menedéket, ahol Simon Péter, az egykori karmester él a világtól elvonulva. Nehezen barátkoznak össze, hiszen vándorlásuk alatt a gyerekek megtanulták, hogy minden felnõtt az ellenségük. Simon Péter megtanítja a gyerekeket a zene szeretetére, és arra, hogy szabadságuk mindennél fontosabb, végül pedig õ lesz, aki megvédi üldözõiktõl a csapatot: hivatalosan is befogadja õket a várba. De a gyõzelemnek ára van, az utolsó összecsapásban elvesztik társukat, Kuksit – õt siratja az elõadás utolsó dala.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE