2016-01-17

Újra mûsoron a PillangókisasszonyA Kolozsvári Magyar Opera újra mûsorra tûzte Pillangókisasszony címû elõadását, amelyet január 21-én, csütörtökön este fél héttõl játszanak. A produkciót Vincent Liotta, amerikai rendezõ állította színpadra. Az elõadás karmestere Jankó Zsolt.

Vincent Liotta
, az elõadás rendezõje a mûrõl ekképp nyilatkozott: ,,A Pillangókisasszony akkor íródott, amikor Európát és Amerikát elbûvölte minden, ami a távoli Japánból származott. A színes faházikók, a viselet, a szokások – minden különleges volt és varázslatos. Természetesen, mint minden egzotikus kultúra esetében ezt a nyugati ember saját szemén keresztül látta, a nyugati gondolkodásmódnak megfelelõen. Ez a Japánról alkotott kép inspirálta az alkotókat és végül Puccinit, aki feldolgozta a cselekményt és végül operát komponált belõle”.

A korábbi teljesen kiforrott Puccini stílust itt színezi át elõször az egzotikum, emellett számos akkor modernnek számító effektus is megjelenik a partitúrában. Zenéjének legjellemzõbb sajátja a líra páratlan érzelemgazdagsága, és az egészen kivételes hangulatteremtõ erõ.

Kolozsváron 1909. október 5-én mutatta be az operát Janovics Jenõ társulata a Hunyadi-téri színházpalotában.

Szereplõk: Carmen Gurban, Molnár Mária, Jordán Éva, Pataki Adorján, Balla Sándor, Laczkó Vass Róbert, Szabó Levente (debüt), Szilágyi János, Kovács Ferenc, Ádám János, Székely MilánFacebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE