2019-04-20

Újra mûsoron a CoppéliaA kolozsvári opera a 2018/19-es évadban újra mûsorra tûzi Léo Delibes klasszikusát, a Coppéliát. A Kulcsár Szabolcs dirigálta balettelõadás április 25-én este fél héttõl lesz látható az Opera nagytermében. A produkció rendezõ-koreográfusa Rareș Arcadie Cîmpean.


Az elõadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online a www.eventbook.ro oldalon.


A Coppélia, Léo Delibes remekmûve méltán tartozik a balett mûfajának klasszikusai közé. Az 1870-es párizsi õsbemutató után közel másfél századdal a Coppélia mit sem veszített erejébõl, a világ számos színpadán a mai napig játsszák. Librettóját E. T. A. Hoffmann A homokember címû elbeszélése alapján a jeles koreográfus, Arthur Michel Saint-Léon segítségével Charles Nuitter írta.


A cselekmény egy kis galíciai településen játszódik, vásárkor. A fõhõs, Coppélius elszigetelten élõ, titokzatos ezermester, aki bábukat farag abban reménykedve, hogy egy napon sikerül életre keltenie õket. A fiatal Swanilda besurran a mester mûhelyébe, és elfoglalja legszebb bábuja helyét. Úgy tesz, mintha engedelmeskedne Coppélius varázsatának, aki azt hiszi, a bábu életre kelt, de hamarosan rádöbben, hogy becsapták. Swanilda furfangja Franzot,a jegyesét is megszédíti, akivel korábban a szép Coppélia miatt civódtak, és akivel most sikerül kibékülnie. A balett Franz és Swanilda esküvõjével és vásári mulatsággal zárul, amelyen az idõközben megbékélt Coppélius is részt vesz.


Az elõadás szereplõi Ioana Terebesy, Alex Dobre, Daniela Timofte, Székely Dániel, Barabás Júlia, Katrinecz Erika, Alin Rîpã, Viorica Bogoi, Simina Ionuța O., Andreea Popa, Délia Göllner, Sergiu Hossu, Kálmán Róbert Attila, Radu Pop, Mircea Cãdariu, Smaranda Ciobotariu, illetve a balettkar tagjai Babos Kinga, Camelia Coșa, Antonia Indrei, Oana Felecan, Roberta Lupaș, Camelia Luțai, Madarász Szerénke, Oana Siminic. Közremûködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara és az Octavian Stroia Líceum diákjai. Rareș Arcadie Cîmpean alkotótársai Starmüller Katalin díszlet- és jelmeztervezõ, Barabás Sándor, Ferenczi Endre hangversenymesterek és Venczel Péter ügyelõ voltak.


VÁRJUK ÖNÖKET!


Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE