2016-10-24

Taroltak a kolozsvári énekmûvészek Komáromban



Öt ország, harminckilenc énekese vett részt október 22-én és 23-án a X. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyen a Komáromi Városi Mûvelõdési Központban. A Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt tizedik alkalommal szervezték meg a névadó zeneszerzõ szülõvárosában, Komáromban, 2016. október 21-24. között. Kilenc bonviván, tizenkilenc primadonna és nyolc szubrett-buffó páros érkezett Komáromba. Szlovákián és Magyarországon kívül a Kolozsvári Magyar Operából, Lengyelországból és Oroszországból is jöttek énekesek. A megmérettetésen a Kolozsvári Magyar Opera öt fiatal mûvésze szerepelt: Fülöp Gergely Tímea, Chiuariu Lívia, Rétyi Zsombor, Szabó Levente és Kis Lukács Bernadett, Szép Gyula igazgatót pedig a zsûriben való részvételre kérték fel a szervezõk. Október 23-án tizenhat énekes állt a nemzetközi zsûri és a közönség elé, a Budapesti Operettszínház Zenekara kíséretében, Makláry László vezényletével.

Fülöp-Gergely Tímea, a Kolozsvári Magyar Opera énekmûvésze primadonna kategóriában 2. helyen végzett, Szabó Levente közönségdíjat és a zsûri különdíját nyerte el, míg Chiuariu Lívia szintén a zsûri különdíjában, illetve a Mgr. Art. Dagmar Livorová különdíjában részesült.

A nemzetközi versenyen való részvétel valamennyi fiatal énekes számára egyedi alkalmat jelentett, hiszen Európa-szerte ritkán szerveznek kimondottan operetténekeseknek szánt vetélkedõt. A fiatal tehetségek szakmai fejlõdésének, karrierjének támogatása nem csak a Kolozsvári Magyar Opera, hanem a városbeli és tágabb értelemben a teljes erdélyi magyar közösség számára elõnyökkel jár. A hétrõl hétre több száz nézõ elõtt játszott operettelõadásokban nyújtott mûvészi teljesítményük a romániai magyar nyelvû kulturális kínálat rangját emeli.


GRATULÁLUNK A MÛVÉSZEKNEK!

Az esemény fõtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE