2015-11-06

Szívem szeret – bemutató az Operában



Egyáltalán nem véletlen, hogy a jeles mûvelõdéstörténeti személyiségnek, Janovics Jenõnek szentelt operettparádé a fenti címet viseli, hiszen így tiszteleghetünk méltó módon kritikus és mélyen humanista gondolkodás- és magatartásmódja elõtt. Maga a cím egyébként Lehár Ferenc Luxemburg grófjának egy híres és sokatmondó dalára utal, melyet Sir Basil énekel, s melynek során az idõs szereplõ ,,örömmel konstatálja”, hogy ,,szíve szeret”, s már-már megifjodni látszik. Lehár humoros és ironikus allúziója a szerelem hatalmáról finom kritikája egyben a történelmi arisztokrácia kicsapongó, de igazi szenvedélyeket nélkülözõ életmódjának. (Ezt az utalást felfoghatjuk a zenés mûfaj egyfajta csendes önkritikájának is.)

Janovics Jenõ rendkívül igényes színházi ember volt, aki a mûvészi alkotást sajátos intellektuális tevékenységként fogta fel. Ebben a szellemben készítették el az operettparádé szerzõi a mûvész életérõl szóló színpadi fantázia-játékukat.

A kétfelvonásos produkció szövegét és zenéjét Demény Péter és Selmeczi György alkotta. A zeneszeretõ közönség részleteket hallhat Jacques Offenbach (Szép Heléna, Orfeusz az alvilágban), Tóth Ede (A falu rossza), Lehár Ferenc (Luxemburg grófja, A víg özvegy) Johann Strauss (A cigánybáró), Kálmán Imre (Csárdáskirálynõ, Zsuzsi kisasszony), Lajtai Lajos (A régi nyár), Szirmai Albert (Mágnás Miska), Bartók Béla (Magyar népdalok) mûveibõl.

Az elõadás karmestere és rendezõje Selmeczi György, segédrendezõje pedig Hary Judit.

Közremûködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara 

Díszlettervezõ: Szabó Attila
Jelmeztervezõ: Ledenják Andrea
Koreográfus: Rusu P. Gabriela

A bemutató idõpontja: 2015. november 8., 19 óra







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE