2017-11-12

Székely fonó és Tokos zenekar az Operában



A világszerte elismert Kele Brigittával a fõszerepben mutatja be Kodály Zoltán Székely fonóját az Opera, november 16-án este fél héttõl. A darabot Demény Attila állította színpadra, Kulcsár Szabolcs vezényli.

Fodor Géza
, a legendás operakritikus így ír a produkcióról: ,,A kolozsváriak Székely fonója Demény Attila rendezésében koncepciózusan szakított a Székely fonó belterjes elõadási hagyományával…: kifelé is, befelé is áttörte a hagyományos határokat, a Székely fonót egyrészt világszínpaddá, másrészt az emberi lélek és kapcsolatok mélyrétegeinek színpadává tette. Közeli példával úgy tudnám szimbolizálni gesztusát, hogy a Székely fonót A kékszakállú herceg vára dimenziójába emelte; egyrészt egyetemesség és magyarság hasonló viszonyát hozva létre benne, másrészt az idegen hatalmaknak való kiszolgáltatottság eredményeképpen azt is feltárva, hogy Az világ kint haddal tele, / De nem abba halunk bele.”

Az elõadást megelõzõen a Tokos zenekar népzenekoncertjére kerül sor.

Jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétfõn, szerdán és pénteken 10-16 óra között, kedden és csütörtökön 13-19 óra között, illetve az elõadások elõtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE