2014-11-25

SZAVAK HELYETT TÁNC - SZENTIVÁNÉJI ÁLOM BEMUTATÓ



Mindenki számára ismerõsen csenghet a Szentivánéji álom cím, viszont 2014. december 16-án 18.30 órától a Kolozsvári Magyar Opera balett- és zenekara, együttmûködve az Octavian Stroia Balettiskola és Katrinetz Erika Táncstúdió növendékeivel egy rendkívül látványos táncjáték formájában viszi színpadra Shakespeare drámáját.
A néphit szerint Szentiván éjjelén életre kelnek a tündérek, manók és az álomvilág csodalényei, hogy incselkedjenek az emberekkel. Ezen az éjszakán elmosódik a határ az álom és a valóság között csakúgy, mint Shakespeare darabjában a tündérvilág varázsos erdeje s a hétköznapok Athénja között. A Szentivánéji álom hõsei arra készülnek, hogy életre szóló hûséget fogadjanak egymásnak, és az esküvõ elõtti éjszakán szembe kell nézniük minden vágyukkal és félelmükkel, amirõl napközben nem vesznek tudomást. Az erdõ a tudatalatti játszótere, ahol a szereplõk megtehetik azt, amit nappal nem tudnak, vagy nem mernek. Az ellentmondások, a kétértelmûség tere ez, minden lehetõségek gyûjtõhelye.

Jankó Zsolt karmester elmondta „a tizenhét éves Felix Mendelssohnt olyannyira mélyen meghatotta Shakespeare drámája, hogy hozzálátott zenében is megteremteni annak világát. Így születik meg a zenemû nyitánya, amelyet Mendelssohn tizenhat évvel késõbb, már felnõttként újra elõvesz majd befejez, olyan alkotást ajándékozva az utókornak, amelynek sikere másfél évszázad óta töretlen, és amelynek Nászindulója egyik legfontosabb társadalmi rituálénk elmaradhatatlan kísérõzenéjeként vonult be a történelembe.”

Jakab Melinda rendezõ-koreográfus a cím választásáról azt nyilatkozta „úgy érzem, hogy egy operaház repertoárjában szerepelnie kell olyan balettelõadásoknak, melyek közel állnak úgy a közönséghez, mint a társulat tagjaihoz is. Témáját, cselekményét, szereposztását illetõen egy olyan komplex elõadásról van szó, amely nagyon sok lehetõséget ad a fiatal táncosoknak megmutatkozni egyéni és kartáncokban is nemcsak tánctechnikailag, hanem színészileg is.
A Shakespeare-i mûben két dimenzió ütközik egymással, a reális világ és az álomvilág, az ösztönvilág, a tudatosan eltitkolt érzések terével. A kettõ pedig egymásnak a görbe tükre, amit pontosan fog mutatni a koreográfia is. A reális tér a neoklasszikus tánc nyelvét használja, és az álomvilág a kortárs tánc nyelvén beszél, amelyeket részben szürreális képek megjelenése színez. A két eltérõ stílus találkozása teszi különlegessé, széppé és élethûvé a mûvet”

Az elõadás idõtartama kb. 1 óra 30 perc. Szeretettel várjuk a sajtó képviselõit az Opera decemberi ajánlatának elsõ bemutatójára.

Részletek és helyfoglalás:
 www.magyaropera.ro, facebook.com/KolozsvariMagyarOpera
 jegypénztár (tel.: 0264-593468, naponta 10.00-13.00. és 16.30-18.30 óra között)

Kolozsvár, 2014. december 8.

SZINOPSZIS
A néphit szerint Szentiván éjjelén életre kelnek a tündérek, manók és az álomvilág csodalényei, hogy incselkedjenek az emberekkel. Ezen az éjszakán elmosódik a határ az álom és a valóság között csakúgy, mint Shakespeare darabjában a tündérvilág varázsos erdeje s a hétköznapok Athénja között. Lysander szerelmes Hermiába, akit apja az athéni törvények szigorával Demetriushoz akar kényszeríteni. A két szerelmes elszökik a város határán túlra, ahol ezek a zsarnoki törvények már nem érvényesek. Demetrius üldözõbe veszi a szerelmeseket, akit a bele reménytelenül szerelmes Heléna is követ. Az éjszaka az athéni erdõben éri a négy fiatalt…
Vackor és társai társai elhatározzák, hogy kis színjátékot adnak elõ Théseus király lakodalmán. A próbát éjszaka tartják az athéni erdõben, ahol Oberon tündérkirály hû szolgája, Puck, egy varázslat során Zuboly (az egyik athéni) fejét egy szamáréval cseréli ki… Oberon ugyanis sûrûn civódik feleségével, Titániával, ezért bosszúból bûvös szert csepegtet Titánia szemébe, hogy az felébredéskor szeressen bele az elsõ lénybe, akit meglát – és persze úgy intézi, hogy ez a lény a szamárfejûvé
varázsolt Zuboly legyen.
Ám nem ez az egyetlen varázslat azon az éjszakán… Pucknak, Oberon tündérinasának Oberon megbízásából ugyanezt a bûvös szert kellett volna Demetrius szemébe csepegtetnie, ám tévedésbõl Lysandert bûvöli el, aki ezáltal Helénába lesz szerelmes, ám mivel egy hasonló varázslat Demetrius szívét is visszafordítja Helénához, a két fiú ismét vetélytárs lesz. Oberon Puck segítségével végül kibogozza az összekuszálódott szálakat: Demetriust meghagyja Heléna iránti szerelmében, így Hermia Lysander felesége lehet. Természetesen a szamárfejû Zuboly is visszaváltozik emberré, így nincs akadálya, hogy színjátékukat bemutassák Théseus és Hippolyta menyegzõjén.

SZEREPOSZTÁS
Vezényel: Jankó Zsolt

Szereplõk: Cîmpean Rareş, Bogoi Viorica, Cãtãlin Filip, Kálmán Róbert, Oprean Simina, Tõkés Ioana, Ianc Florin, Bob Dan, Ciocan Raul, Popa Andrea, Székely Dániel, Hosu Sergiu, Raţiu Camelia, Katrinecz Erika, Pop Radu Valentin, Maja Liliana, Popescu Laurenţiu, Preda Sever, Timofte Daniela, Barabás Júlia, Göllner Delia, Cristea Diana

Fellép a Kolozsvári Magyar Opera zene- és balettkara, valamint az Octavian Stroia Balettiskola diákjai és a Katrinecz Erika táncstúdió növendékei

Díszlettervezõ: Venczel Attila
Jelmeztervezõ: Ledenják Andrea
Dramaturg: Alexandra Felseghi
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Ügyelõ: Gálffy Erzsébet

A rendezõ munkatársa: Cîmpean Rareș
Rendezõ-koreográfus: Jakab Melinda







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE