2018-04-21

Rendkívüli Mozart hangverseny



Rendkívüli Mozart hangversennyel örvendezteti meg a zenebarátokat április 26-án, csütörtökön este fél héttõl a Kolozsvári Magyar Opera. Az est meghívott vendégei a nemzetközileg elismert Érdi Tamás zongoramûvész és Ajtony Csaba karmester, a kanadai University of Victoria professzora.

Közremûködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara és énekmûvészei: Antal Lívia, Barabás Zsuzsa, Egyed Apollónia, Fülöp Tímea, Gergely Arnold, Jordán Éva, Pataki Adorján, Vigh Ibolya. Rendezõ: Gombár Annamária

Érdi Tamás
egy hibás inkubátor következtében vesztette el a látását. Zenei érdeklõdésére azonban hamar felfigyeltek. Tanárai, Becht Erika és Eckhardt Gábor egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával tették számára „láthatóvá” a kottát. Így, már 15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart zongoraversennyel, Vásáry Tamás vezényletével aratta az elsõ sikert, 17 évesen pedig Moszkvában ért el elsõ helyezést a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen. Innen egyenes út vezetett a Bécsi Zeneakadémiára. Egy év múlva, 18 évesen egy ötzongorás produkcióval elsõ helyezést ért el a csapatával Salt Lake Cityben, a Gina Bachauer Zongoraversenyen. Következõ évben, 19 évesen megjelent két Mozart CD-je, ami tavaly a harmadik kiadást érte meg. Ezek a Mozart lemezek 2000-ben Kanadában is nagy sikert arattak. 2002-ben az ifjú tehetség mûvészdiplomát szerzett Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatóriumban, ösztöndíjasaként.

2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, 2010-ben pedig a Príma Primisszima Díj gyõztese lett a komolyzene kategóriában, ami Magyarországon az egyik legnagyobb elismerésnek számít.

2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.


A hangverseny szünetében izgalmas játékra kerül sor:

Komponáljon Ön is Mozart menüettet! Nem kell mást tennie, mint az elõadás szünetében néhány dobókockával gurítania. A kidobott számok alapján összeállított ütemekbõl kotta készül, és zenészeink azonnal le is játsszák az Ön szerzeményét. Mozart a zenei kockajátéknak hívott táblázatban minden ütemet elõkészített, közönségünknek már csak dobnia kell.











Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE