2019-02-14

Ravel egyfelvonásosai újra az Opera színpadán



Pontosság és játékosság, Ravel egyfelvonásosai az Opera színpadán! A nagy sikerre való tekintettel újra mûsorra tûzte a Tompa Gábor rendezte Pásztorórát és A gyermek és a varázslatot a Kolozsvári Magyar Opera. Az elõadásra február 21-én, csütörtökön este hét órától kerül sor. Vezényel: Selmeczi György. Az elõadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában, valamint online a www.eventbook.ro weboldalon.

Tompa Gábor rendezõ az elõadás kapcsán elmondta: ,,Tulajdonképpen úgy próbáltam összefogni a két operát, hogy mindkettõ valahogy a gyereknek a látomása és álma legyen. Felnagyított álom az édesanyjáról, aki szigorúan, olykor türelmetlenül bánik vele, amikor nem végzi a leckéjét. Kialakul a bûntudat, ami viszont nagyon kényes dolog, mert érzékeny pontokat is érinthet, és a büntetés esetleg hosszú idõkre gátlásossá, lelkileg sérültté teheti a gyermeket. Az egész egy vízió, a játékok, amelyekkel durván bánt a gyermek, megelevenednek és fellázadnak, és egyszer csak a természet is felbukkan, megjelenik a szabadság témája. Végeredményben azt szeretném, hogy gyermek és anya egymásra találjanak az opera végén. Az az énekesnõ, aki a Pásztorórában Concepcion megformálója, A gyermek és a varázslatban az anya szerepét játssza. A Pásztorórában szerelmi sokszögrõl van szó feydeau-i módra, a bonyodalmak, félreértések is mesterien, humorral, vígjátéki elemekkel vannak megoldva, mint Feydeau-nak a Bolha a fülbe vagy Zsákbamacska címû darabjában, amelyet én is megrendeztem 1984-ben Kolozsváron. A gyermek mindezt mintha „bosszúból” álmodná meg a saját anyjáról. Így próbáltam összekötni a két remekmûvet, hogy mindkettõ a gyermeknek az álma, illetve a víziója legyen.”


Az elõadás díszlet- és jelmeztervezõje: Carmencita Brojboiu, mozgásmûvész: Jakab Melinda. Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. Korrepetitor: Incze G. Katalin, Horváth Zoltán. Fényterv: Maier Sándor. Pirotechnika: Ledniczky Béla. Ügyelõ: Vincze Beáta, súgó: Kostyák Júlia. A rendezõ munkatársa: Venczel Péter. Közremûködik a Magyar Opera ének-, gyermek- és zenekara.

Az elõadás szereposztásában Kele Brigitta, Covacinschi Yolanda, Bardon Tony, Peti Tamás Ottó, Pataki Adorján, Laczkó V. Róbert, Veress Orsolya, Sándor Árpád, Pataki Enikõ, Szabó Levente, Székely Zsejke, Barabás Zsuzsa, Fülöp Tímea, Antal Lívia, Rétyi Zsombor, Hary Judit, Vigh Ibolya látható.

Következõ elõadás: 2019. március 21., 19 óra







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE