2017-09-25

Országos bemutatóval indul az operaszezon



Két rendhagyó premierrel is készül a Kolozsvári Magyar Opera a 2017/2018-as évadban: egy országos és egy õsbemutatóval indul az õszi operaszezon. Carl Maria von Weber Oberon, a tündérkirály címû operájára szeptember 28-án csütörtökön, este fél héttõl kerül sor az intézmény nagytermében. Október 12-én a Szent László-emlékév alkalmából kortárs zeneszerzõ mûvét állítja színpadra a Kolozsvári Magyar Opera. Selmeczi György Boldogasszony lovagja címû vígoperáját Novák Eszter rendezésében láthatja a közönség..

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója az intézmény hétfõi sajtótájékoztatóján elmondta, anyagiak tekintetében meglehetõsen nehéz helyzetben van az Opera, mert a kormány a legutóbbi költségvetés-kiegészítéskor nem szánt újabb forrásokat a kulturális tárcához tartozó állami intézményeknek. Az igazgató hozzátette, a kormány döntése szinte teljes mértékben ellehetetlenítette az elõadások színrevitelét. ,,A fizetésekre van pénz, az új elõadásokra azonban már nem jut. Harminc éve, amióta az Operánál dolgozom, nem kerültünk ilyen helyzetbe. Az Oberon esetében például a budapesti Mûvészetek Palotája segítette a produkció létrejöttét ” - nyilatkozta Szép Gyula.

A Weber-opera kapcsán Selmeczi György, a bemutató elõadás rendezõje kifejtette, a Tündérkirály a téridõt is meghaladva röpíti hõseit Ázsián, Afrikán át, hajótöréssel, üldöztetéssel, szolgasággal sújtja õket, hogy aztán diadalmas népmesei fordulattal újra az európai erkölcsi rend magasába emelje õket. Elmondása szerint az opera nyitánya a filharmóniák repertoárjának állandó darabja. ,,Ha belegondolunk, Weber mindenkinek kortársa volt! Még élt és alkotott Mozart mikor született, aztán Beethoven és Schubert, Mendelssohn és Schumann, Liszt, Berlioz és Wagner. És mindnyájan – bevallottan, vagy sem – õrá figyeltek. Még a mi Erkel Ferencünk is” - hangsúlyozta a rendezõ. Selmeczi emelett külön méltatta a koreográfus (Jakab Melinda), a jelmeztervezõ (Ledenják Andrea), illetve a díszlettervezõ (Lõrincz Gyula) munkáját is.

Jankó Zsolt, az Oberon karmestere arról beszélt, hogy vitathatatlanul Weber érdeme a meseszerû zenei ,,tündérvilág” hangzásának megteremtése, amely késõbb Mendelssohn Szentivánéji álom címû mûvében köszön vissza.

A kolozsvári zenés színjátszás 225. évfordulójáról is megemlékezik idén az intézmény, amelynek külön gálát szentelnek októberben. Színes kiadványt is készít az Opera ez alkalomból, és ennek keretében mutatja be az intézmény a Boldogasszony lovagja címû Selmeczi-darabot is.

Kodály Zoltán halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából Kodály-emlékévet is hirdetett az Opera. Ennek keretében játsszák a Psalmus Hungaricust és a Székely fonót.

Márciusban Verdi Otellóját mutatja be az Opera, majd a budapesti Operettszínházzal együttmûködésben bemutatásra kerül Ábrahám Pál Viktória címû operettje és Somogyi Gyula-Eisemann Mihály-Zágon István Fekete Péter címû zenés darabja is.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE