2016-12-24

NÉPEK KARÁCSONYÁRA HÍV AZ OPERA



Népek karácsonya – több nép anyanyelvén csendülnek fel a legszebb karácsonyi dalok december 24-én délután, 16 órai kezdettel a Kolozsvári Magyar Operában.

Karácsonykor, immár több mint 80 éve megszakítás nélkül, az intézmény elõadásra hívja a kolozsvári közönség apraját és nagyját, hogy énekszóval együtt várhassák a kis Jézus születését. Közismert és kevésbé ismert dalok eredeti elõadása, valamint saját hangszerelésben és összeállításban elõadott darabok is hallhatóak lesznek. 

A több mint 150 mûvészt és gyermeket megszólaltató produkció újdonságszámba megy, ugyanis hasonló karácsonyi koncert Kolozsváron hosszú évek óta nem volt. Az esemény rangját emeli, hogy a nemrég megalakult gyerekkórusnak is lehetõséget biztosít egyéni mûsorral való bemutatkozásra. A közönség ugyanakkor Horváth József karmester által hangszerelt õsbemutatón is részt vehet, amely két negrospirituáléból állt össze: Go Tell It On The Moutains és Amen. 

Az elõadás kiteljesedése érdekében az archaikus magyar karácsonyi énekeket sajátos feldolgozásban megszólaltató Paraliturgia alkotói is fellépnek: egy nagysikerû erdélyi turné után Laczkó V. Róbert színmûvész, Szép Noémi Kriszta népdalénekes, Szép András zongorista és Szép Bálint hegedûs ezzel a koncerttel zárják a Paraliturgia évét. 

„Az elmúlt évtizedekhez képest – amikor a Magyar Opera meglévõ repertoárjából válogattunk darabokat a karácsonyi elõadásra –, idén újszerû produkcióval, kimondottan erre az alkalomra összeállított, az ünnepekhez igazodó és ahhoz méltó mûsort ajánlunk a közönségnek. A tervezés során szem elõtt tartottuk, hogy a gyermekkórus fontos szerepet kapjon. Ha ezelõtt egy évvel csak álom volt számomra a gyermekkórus létezése, most nemcsak, hogy van nekünk a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus, de már önálló koncertet is színpadra tud vinni” – nyilatkozta Szép Gyula, az opera igazgatója.

Horváth József karmester és az elõadás mûvészeti vezetõje úgy fogalmazott: „Ezekben a napokban mindannyiunk lelkében ott cseng Lukács evangéliumának ez a része: És monda az angyal nékik: Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet, mely az egész népnek öröme lészen: Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában. Ez pedig néktek a jele: találtok egy kis gyermeket bepólyálva feküdni a jászolban. És hirtelenséggel jelenék az angyallal mennyei seregek sokasága, a kik az Istent dícsérik és ezt mondják vala: Dicsõség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat! 
Mi is ezt hirdetjük énekszóval. Nagy öröm számomra, hogy a sok évvel ezelõtt meghangszerelt, ritkán hallható mûveket most a Magyar Opera színvonalas elõadásában vihetjük színpadra. Egyedi élményt nyújt az, hogy az eddig csak különbözõ hangfelvételeken hallható karácsonyi repertoárt most élõben hallhatja a kolozsvári közönség.”

Kovács Dalma, a gyermekkórus karnagya elmondta, hogy az elõadás összeállítása a gyerekekkel közösen zajlott. „Ötleteikkel színesebbé tették az énekeket, például egy spontán fütyörészés is a mûsor része lett. Amikor zenérõl és komoly munkáról van szó, ezekkel a gyerekekkel mindent meg lehet valósítani, olyanok mintha kicsi felnõttek lennének. Büszke vagyok rájuk, mindenkire nagy hatással lesz az elõadás.”

A felnõtkar által felcsendülõ énekek Kulcsár Szabolcs karnagy munkájának köszönhetõen vállnak egyedivé. A Népek karácsonyát a társulat elõadásában olyan dallamokat hallhatunk, mint az Örvendj világ, Csendes éj vagy Mennybõl az angyal. Erre a közös éneklésre hívjuk a nagyérdemût. 

Fellép a Kolozsvári magyar Opera ének- és zenekara, a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus, valamint Covacinschi Yolanda, Balázs Borbála, Barabás Zsuzsa, Veress Orsolya, Pataki Adorján, Rétyi Zsombor, Peti Tamás Ottó, Mányoki László énekmûvészek. 

A gyerekkórust Szép András zongorán és Babțan-Varga Flórián – gitáron kíséri. 

Hangszerelte és vezényel: Horváth József
Gyermekkórust vezényli: Kovács Dalma 
Karnagy: Kulcsár Szabolcs
Ügyelõ: Venczel Péter 











Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE