2015-06-07

MOZART STEPS - ÖTVÖZET ÉS SZÖVETSÉG



A STEPS-Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál keretében 2015. június 9-én, kedden 19 órai kezdettel a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Mozart Steps címû produkcióját tekinthetik meg az érdeklõdõk.

A Mozart Steps mozgásszínházi elõadás, amely Gigi Cãciuleanu koreográfus eredeti ötlete alapján készült, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház számára. A produkció két univerzum összekapcsolódását érzékelteti, Mozart zenei világának és Cãciuleanu mozgásmûvészetének összefonódását. E kettõ egyesülésébõl energiában csodálatosan gazdag szféra születik, amelyben az elõadómûvészek teste egy patétikusan vibráló képzeletbeliség megannyi alkotóelemévé válhat. A zenei aláfestés a mozarti világ egyfajta újraértelmezése, fantáziadús párhuzam a klasszikus nyugati zene és a keleti, arab-egyiptomi között.

,,Mozart, aki jellegzetesen európai, életmûvében mintegy a kultúrák lombikját hozta létre, egyedi tehetsége és alkotásainak egyetemes horizontja révén. Ezek remekmûveknek számítanak olasz és német közegben egyaránt, csaknem minden nyelvre lefordították õket, illetve bemutatásra kerültek mind a négy égtáj színpadain. A Mozart Steps zenéje, ilyen értelemben, a zenei távlatok további tágítása lévén aktuális újraértelmezés napjaink két olyan nagy mûvésze által, mint Hugues Curzon és Ahmed al Maghreby, akik sajátos párhuzamot vonnak a nyugati Mozart tudós zenéje és az etnikus, örök-Egyiptom keleti zenéje között. A zenei aláfestést egyébként montázsként építettem fel két album, a Mozart, az egyiptomi és a Mozart Egyiptomban alapján. Így a Mozart Steps voltaképpen metszéspontja egy zenei világnak és egy mozgásuniverzumnak. Zenei és koreográfiai kompozíciók keveréke, ötvözet és szövetség. Mozgásszínházi produkciónk során – ellentétben a táncszínházzal (ahol a táncosoktól azt várják el, hogy színmûvészek legyenek) – színészeimtõl ezúttal azt kértem, hogy színpadi viselkedésük során a partitúrákat vérbeli táncosokként adják elõ.” – nyilatkozta Gigi Cãciuleanu.

Szereplõk: Veronica Arizancu, Florin Coşuleţ, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cãtãlin Pãtru, Daniel Plier, Vlad Robaş, Marius Turdeanu, Ema Veţean, Liviu Vlad, Arina Ioana Trif, Anca Pitaru; Vlad Bacalu, Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Iulia Popa, Tudor Rãileanu, Maria Soilicã, Alexandra Șerban, Cristi Timbuş, Maria Tomoiagã, Iustinian Turcu, Gabriela Pârlițeanu

Koreográfus, díszlettervezõ: Gigi Cãciuleanu
A koreográfus munkatársa: Adriana Bârzã
A díszlettervezõ munkatársa: Alin Gavrilã







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE