2018-01-16

Izgalmas meseopera Kolozsváron



Az Árgyélus királyfi kiváló alkalmat nyújt arra, hogy az óvodások és a kisiskolások elõször találkozzanak az opera világával. Tóth Péter zeneszerzõ, Schlanger András és Bognár Róbert librettisták, valamint a versek szerzõje, Várady Szabolcs, az azonos címû népmesébõl ihletõdtek, az elõadás azonban több, mint a történet egyszerû újramesélése. Letisztult a népmese néhol homályos, elvarratlan szálakat is tartalmazó szerkezete, az elõadás a fiatal célközönség érdeklõdését, igényeit figyelembe véve aktualizálja a történetet. A népmese passzív, megmentésre váró Tündérszép Ilonája például a feldolgozásban aktív szereplõvé válik, utalásként a nõk társadalomban betöltött szerepének megváltozására. Napjainkban a kislányokra is önálló döntések várnak felnõttkoruktól, szabadon alakítják sorsukat, és szerelmükkel együtt birkóznak meg a mindennapok megpróbáltatásaival. A történet tanulsága azonban nem utasítja maga mögé a cselekményt, az izgalmat, a humort, a varázslatot. Ahogy a szerzõk is fogalmaznak: az Árgyélus királyfi „hanyagolja a didaxist, ám annál inkább él a humor eszközével.”

Az elõadás szereplõi: Maneszes Márton, Pop Bianca, Gergely Arnold, Nagy Szilvia Klára, Peti Tamás Ottó, Vigh Ibolya, Rétyi Zsombor, Varga Attila, Varga János, Pataki Enikõ, Székely Zsejke, Barabás Zsuzsa, Farkas Loránd, Kerekes Mária, Popovici Zsófia, Plesa Róbert, Rigmányi István, Naphegyi Béla, Dula Gyöngyi, Szakács Ágnes, Kovács Ferenc, valamint Ábrahám Dóra, Müller Tibor, Rázmán Orsolya, Szélyes Nóra, Szélyes Panna, Zágoni Ákos

Az elõadás létrehozásában Albu István rendezõ és Jankó Zsolt karmester alkotótársai voltak: Tenkei Tibor (díszlettervezõ), Bocskai Gyopár (jelmeztervezõ), Jakab Melinda (koreográfus).

A Kolozsvári Magyar Opera elõadása január 21-én, vasárnap 11 órától lesz megtekinthetõ az Opera nagytermében.







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE