Méltatlanul feledésbe merült életmû elõtt tiszteleg a Bánffy Emlékév: Kolozsvár nagy szülöttét, gróf Bánffy Miklós reneszánsz egyéniséget hozza közelebb a közönséghez. Az emlékév záróakkordjaként a Kolozsvári Magyar Opera november 18. és 20. között színháztörténeti jelentõségû eseménysorozatnak, a Bánffy Miklós Napoknak ad otthont.

A rendezvénysorozat egyik eseménye a Szinetár Miklós által rendezett A nagy úr - gróg Bánffy Miklós játékfilm, amelyet a Színház Stúdiótermében vetítünk 18 órától. A 2001-ben készült filmet követõen, melynek idõtartama 159 perc, kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a rendezõvel.


Bánffy Miklós, gróf

(Kolozsvár, 1873. dec. 30.–Bp., 1950. jún. 6.): politikus, író, festõ, rendezõ, díszlet- és jelmeztervezõ. Egyetemi tanulmányait Kolozsvárott és Bp.-en végezte. Különbözõ politikai, állami és közéleti tisztségeket töltött be a Trianon elõtti és utáni Mo.-on, valamint a királyi Romániában. Drámákat írt, amelyek elõadásához gyakran maga készített díszlet- és jelmezterveket. 1912–1917 között a bp.-i állami színházak intendánsa volt. Ennek során támogatta az Operaház és a Nemzeti Színház modern rendezési és szcenikai törekvéseit, olykor rendezett és tervezett is. Legjelentõsebbek Hevesi Sándor operarendezéseihez és a Bartók Béla-mûvek õsbemutatóihoz készített díszlet- és jelmeztervei. A szecesszió jegyében színpompás, változatos téma- és jelmezkompozíciókat alkotott, a színpadi monumentalitás, a drámai cselekmény és a jellemek felfokozott, stilizált ábrázolásának szolgálatában. Olykor Kisbán Miklós néven megjelent írásai, drámái (Naplegenda, A nagyúr, Az erõsebb, Martinovics), kor- és erkölcsrajzai erõteljesek. Színpadmûvészeti tanulmányokat is írt. F.T. Verdi: A trubadúr; Mozart: A varázsfuvola; Weber: Oberon; Bartók B.–Balázs B.: A fából faragott királyfi; Bartók B.–Balázs B.: A kékszakállú herceg vára; Bánffy M.: A nagyúr; Madách I.: Az ember tragédiája. – Ir. Keresztúry D.–Staud G.–Fülöp Z.: A magyar opera- és balettszcenika (1975).


Az esemény támogatója Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és a Városi Tanács (Zilele „Bánffy Miklós” este proiect realizat cu sprijinul Primãriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca).
Az esemény támogatja Kolozsvár 2014-es Európai Kulturális Fõváros cím elnyerését (Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitalã Culturalã Europeanã 2021).

2014. November 19 18:00 óra


VIDEÓGALÉRIA


Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE