Száz évvel az eredeti bemutató után ismét láthatja a kolozsvári filmszeretõ közönség Kertész Mihály A tolonc címû filmjét. A rendkívüli eseményre a Transilvania filmfesztivál (TIFF) keretében kerül sor június 2-án a Kolozsvári Magyar Operában, amelynek zenekara élõ zenével járul hozzá a mûvészeti élmény emeléséhez. Az esemény zenei vezetõje és karmestere Kulcsár Szabolcs. 

Bár A tolonc 1914-ben forgott, egy késõbbi, 1920-as évekbõl származó, Amerikában forgalmazott kópián került elõ 2006-ban, a New York-i Magyar Ház pincéjében. Ekkor azonban még senki sem tudta, hogy mi lapul a dobozban. Csak két évvel késõbb, 2008-ban derült fény arra, hogy milyen filmtörténeti kincs dohosodott a pincében, mikor a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz szállították és ott Balogh Gyöngyi kutatónak sikerült beazonosítani a filmet.

A film valóban a magyar filmtörténet egyik legfontosabb korai filmje: Kertész Mihály Oscar-díjas rendezõ (Casablanca) egyik elsõ rendezése, a fõszerepekben pedig olyan neves színészek játszanak, mint Jászai Mari, akinek ez az egyetlen fennmaradt mozgóképes alakítása, Berky Lili és a késõbb Hollywoodban is híressé vált Várkonyi Mihály.

A restaurált filmhez tavaly Pacsay Attila zeneszerzõ írt filmzenét, amelyet most az Opera zenekara ad elõ.  


2015. Június 02 20:30 óra

Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE