Kortárs táncelõadás a STEPS Nemzetközi Táncfesztivál keretén belül. 

A Quorum Ballet Társaság (Portugália) által Daniel Cardoso koreográfiájával színpadra vitt A hattyúk tava kortárs táncelõadás egy klasszikus történet modern vízióját mutatja meg. A látomásszerû poétikai interpretációban az elmegyógyintézetet bizarr lények lakják, amelyek valójában az emberi hiányosságok és erények megtestesítõi.

Új napra ébred a világ az elmegyógyintézet falain túl. Belül õrület vette át a mindennapok helyét, az ott élõk elfelejtették, kik is õk valójában. A hangok és vágyak nem jutnak át a néma számûzetés falain. Az elmegyógyintézetben a nõvérek parancsoló királynõk, akik a páciensek minden mozdulatát irányítják; egy nõ mások sötét vágyait tisztítja egy sarokban, egy férfi – saját testének és tébolyának fogja – madárálmait a páciensek testébe operálja. Mint a kalitka, amelyben a madár nem mer szárnyra kapni, emberi kalitka az intézet is. Egy toll száll a folyosón… Azon a napon egy új vendég érkezik. A zene, amit magával hoz, megszakítja a csendet. A dallam hangjai szétterjednek a folyosón.
Leszáll az éjszaka: sötétre festi a falakat, elárasztja a levegõt, mint egy elvarázsolt, sötét tó vize. A karok szárnyakká válnak, az ujjak tollá nõnek, az alvajárók szíve megtelik csodával. Madártestek pörögnek és emberi izmok feszülnek repülõugrásba.
Éjjel és nappal között a zene hoz félrevezetést és megigézést, csábítást és õrületet. Azonban a fal mellõl csendesnek tûnõ elmegyógyintézet hazug, mint a tó, melynek felszíne titkos mozgásokat rejt a víz alatt.

Az elõadás idõtartama 1 óra 50 perc

A FESZTIVÁL LEÍRÁSA

A STEPS Nemzetközi Kortárs Táncfesztiválra a május 20 – június 21. közötti idõszakban kerül sor, és ez az esemény joggal tarthat számot a zenét és táncot kedvelõ kolozsváriak érdeklõdésére. Ez utóbbiak felfedezhetnek egy új, komplex, állandó átalakulásban levõ mûvészi világot, amelyben a szenvedély, az energia, a ritmus és a technika szervesen összefonódik a kreativitással azért, hogy távlatot adjon mindennapi életünk szépségeinek felismeréséhez. A közönség tanuja lehet számos formabontó és magával ragadó kulturális reprezentációnak, részint helyi mûvészek produkcióit követve, részint Kolozsvárott premiernek számító világszínvonalú elõadások befogadójaként. Mindezek varázslatos keverékei olyan hang-, látvány- és mozgásélményeknek, amelyeket igen gondosan megválogattak a kortárs táncmûvészet arculatait illusztrálandó.
A Fesztivál egyébként olyan alkotói szintér táncosok, koreográfusok és rendezõk számára, amely megkönnyíti a kortárs törekvések feltérképezését, ugyanakkor teret biztosít az eszmei és emocionális anyagcserére mûvész és közönsége között.
A színi és táncbemutatók mellett szeminárium, workshop és sok egyéb tematikus esemény teszi teljessé a képét ennek a rendhagyó rendezvénysorozatnak.
Quorum Ballet Társaság (Portugalia)
Kortárs táncelõadás

Rendezõ és koreográfus: Daniel Cardoso
Fõbb szerepekben: Elson Ferreira, Filipe Narciso, Inês Godinho, Inês Pedruco, Mathilde Gilhet és Margarida Costa.
Táncosok: Catarina Correia, Diana Pinto, Ester Gonçalves, Kim Potthoff, David Bernardino, Daniel Cascão, Filipe Baracho, Hugo Rodrigues
Dramaturg: Ana Lazaro
Fény: Daniel Cardoso
Díszlettervezõ: Hugo F. Matos és Daniel Cardoso
Jelmez: Liliana Mendonça
Videó: António Cabrita
Technikusok: Hugo Franco és Rui Daniel Production: Raquel Vieira de Almeida
Marketing: Maria Dolores Espírito Santo
Pénzügyi felelõs: Cristina Bernardino


2015. Június 02 18:00 óra


VIDEÓGALÉRIA


Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE