Coppélia, Léo Delibes remekmûve, méltán tartozik a balett mûfajának klasszikusai közé. Az 1870-es párizsi õsbemutató után közel másfél századdal a Coppélia mit sem veszített erejébõl, a világ számos színpadán a mai napig játsszák. Librettóját E.T.A. Hoffmann A homokember címû elbeszélése alapján a jeles koreográfus, Arthur Michel Saint-Léon segítségével Charles Nuitter írta. 

A cselekmény kis galíciai településen játszódik, vásárkor. A fõhõs Coppélius elszigetelten élõ, titokzatos ezermester, aki bábukat farag abban reménykedve, hogy egy napon sikerül életre keltenie õket. A fiatal Swanilda besurran a mester mûhelyébe és elfoglalja legszebb bábuja helyét. Úgy tesz, mintha engedelmeskedne Coppélius varázslatának, aki azt hiszi, a bábu életre kelt, de hamarosan rádöbben, hogy becsapták. Swanilda furfangja Franzot, a jegyesét is megszédíti, akivel korábban a szép Coppélia miatt civódtak, és akivel most sikerül kibékülnie. A balett Franz és Swanilda esküvõjével és vásári mulatsággal zárul, amelyen az idõközben megbékélt Coppélius is részt vesz. 

Léo Delibes
COPPÉLIA


I. FELVONÁS

A történet a lengyel-magyar határon álló faluban játszódik. A házból kilépõ Swanilda az ezermester Coppélius ablakában megpillantja Coppéliát. Barátnõi szólnak neki, hogy jegyese, Franz, hamarosan a vásárba érkezik, a lány pedig elbújik, hogy megtréfálja. A hamarosan betoppanó Franzot annyira elvarázsolja Coppélia szépsége, hogy táncolni kezd neki, ezt látván Swanilda megsértõdik. Amíg a szerelmesek civódnak, lengyel barátaik mazurkát járnak. A vásárban megjelenik a polgármester, aki Franz segítségével bejelenti, hogy a templomba hamarosan új harang érkezik. A polgármester bejelentését Coppélius házából kiszûrõdõ furcsa zajok szakítják meg. A szerelmesek táncra perdülnek. Coppélius kilép házának ajtaján, Franz és barátai felbosszantják, a nagy kavarodásban még házkulcsát is elveszíti. A barátnõivel sétáló Swanilda megtalálja a kulcsot. A lányok kinyitják az ajtót és bemennek az ezermester otthonába. Az ablakban ülõ lányt megismerni óhajtó Franz utánuk lopózik.
A Coppélius otthonába lépõ Swanildát és barátnõit több meglepetés éri. Elõkerül a dühös Coppélius, aki kizavarja a lányokat. Swanilda egy függöny mögé bújik, helyet cserél Coppélia bábuval, és sikerült a bábost becsapnia. Amikor Franz is belép, Coppélius úgy dönt, mágia segítségével megszerzi a lelkét, hogy kedvenc bábuját, Coppéliát életre keltse. Swanildának végül sikerül megmentenie Franzot, a két fiatal becsapja az ezermestert és elmenekül. 


II. FELVONÁS 

Az új harang felszentelésekor a magyar meghívottak csárdást járnak. A falu lelkésze bejelenti Auróra tündér táncát és a fiatal szerelmespár, Franz és Swanilda templomi esküvõjét. A fiatal házasok menyasszonytáncával kezdetét veszi a mulatság. A polgármester és a pap visszavonul az ünneplõ tömegbõl. Coppélius maga is részt vesz a mulatságon, Swanildát és Franzot a termékenységet szimbolizáló bábuval ajándékozza meg.
Folytatódik a mulatozás…
Léo Delibes
COPPÉLIA
Coppelius bábkészítõ mester és Swanilda története
Balettelõadás két felvonásban

Szövegkönyvét Charles Nuitter és Saint-Leon írta E.T.A. Hoffmann "Der Sandman" (A homokember) címû elbeszélése alapján 


Vezényel: Kulcsár Szabolcs


Swanilda……………………………………………………………Terebesi Ioana
Frantz…………………………………………………….…………Alex Dobre
Coppelia…………………………………………………………….Timofte Daniela
Coppelius………………………………………...……………..….Székely Dániel
Mazurka szóló……………………………………...……………..Barabás Júlia, Alex Dobre
Csárdás szóló……………………………………………………..Katrinecz Erika, Rîpã Alin
Barátnõk……………………..Bogoi Viorica, Ionuța O. Simina, Popa Andreea, Göllner Delia
Barátok……………………………………..Hossu Sergiu, Kálmán Róbert, Pop Radu, Rîpã Alin
Polgármester……………………………………………….………Mircea Cadariu
Pas de trois…….....................…Popa Andreea, Göllner Delia, Kálmán Róbert
Aurora………………………………………………………………..Smaranda Ciubotariu

Balettkar:
Babos Kinga, Coșa Camelia, Indrei Antonia, Oana Felecan, Lupaș Roberta,
Luțai Camelia, Madarász Szerénke, Siminic Oana

Díszlet-jelmez: Starmüller Katalin

Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Ügyelõ: Venczel Péter

Rendezõ-koreográfus: Cîmpean Rareș Arcadie
2018. Április 12 18.30 óra
2019. Április 25 18.30 óra

Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE