A LETSHOW egy sajátosabb szilveszteri elõadás, amelyben a kolozsvári újévi kabarékra jellemzõen megjelennek nagyoperettekbõl és híresebb musicalekbõl részletek. Béres László rendezõ és Kulcsár Szabolcs karmester arra igyekezett, hogy olyan mûvek kerüljenek színpadra, amelyek, bár közismertek, mégis az elmúlt 10-15 évben nem képezték részét az Opera szilveszteri mûsorainak. A kolozsvári társulat számos tagja új szerepben lép a közönség elé: Ádám János és Madarász Lóránt ezúttal nem énekesi, hanem a kabaréjelenetek sztárjaiként. A zenekar több tagja pedig kilép a klasszikus mûfaj köntösébõl és jazz-, valamint népzenészi muzsikusként fogja szórakoztatni a közönséget a Jazzybirds és Tokos Zenekar tagjaiként. Az Opera magánénekesei, kórusa és zenekara mellett a táncosoknak is nagy szerep jut, hiszen Jakab Melinda és Rusu P. Gabriella koreográfiája igazán mozgalmassá teszi az estét. A hangulatot fokozzák Venczel Attila díszletei, valamint Ledenják Andrea divattervezõ jelmezei.
Két különbözõ világ, egy polgári és egy, a nagyközönség irányába jobban elmozduló felelget egymásnak az elõadás során. A két vendégmeghívott együttes zenéje és az összeválogatott számok is ennek függvényében váltakoznak, egymásnak felelget a musical és az operett, a sanzonok és a kabaré világa. Elõadás az elõadásban kerül a színpadra, hiszen tanúi lehetünk nemcsak a „kolozsvári lecsónak”, de a kolozsvári tehetségkutató-versenyeknek is. 


2015. február 26-i bejegyzés: 
A jelen évad utolsó Letshow elõadása elõtt így vélekedik Béres László, a Kolozsvári Magyar Opera mûvészeti tanácsadója, a Letshow és a Valahol Európában rendezõje:

„A közönség és a társulat visszajelzései alapján, úgy érzem, a rövid és gyors próbafolyamat után színvonalas mulattató elõadást hoztunk létre. Amikor Kulcsár Szabolcs karmester úrral összeültünk átgondolni és kidolgozni a szilveszteri mûsort, tudtuk, hogy olyan mûfajjal állunk szemben, melynek nagyon jól meghatározott keretei vannak, és nagyon könnyû melléfogni. Kihívás volt a kitûzött cél: egy olyan igényes újévi kabaré létrehozása, amely minden kolozsvári és erdélyi nézõ számára kiváló, minõségi szórákozást nyújt. Azonban nemcsak az igényességre figyeltünk oda, hanem arra is, hogy az elõadás színes legyen. Habár különálló részekbõl áll, az egymástól távol álló mûfajok mégis szerves egységet alkotnak: van benne berlini kabaré, magyar népze, Broadway-i típusú musical, operett és még mulatós zene is. A lecsóban úgy fõtt mindez szépen össze, hogy valóban megfelel a 21. századi közönség elvárásainak. Olyan darabokat és számokat választottunk, melyek az elmúlt tizenöt év szilveszteri repertoárjában nem – vagy csak alig – jelentek meg, valamint a koreográfiák látványban és dinamizmusban is újszerûek.
A nézõtérrõl észlelt érzések már a próbafolyamatkor is jelen voltak: kortól függetlenül mindenki vidáman és lelkesen dolgozott a közös siker érdekében. Büszke vagyok a társulatra és az egész intézményre, hogy együtt egy újabb teltházas produkciót vihettünk az opera színpadára és a közönség elé.
Remélem, hogy a jövõ évadban is mûsorra kerül az elõadás.”
Újévi kabaré

Vezényel: Kulcsár Szabolcs

Szereplõk:
Balázs Borbála, Barabás Zsuzsa, Bartha Boróka, Egyed Apollónia, Fülöp Tímea, Hary Judit, Kerekes Mária, Székely Zselyke, Ábrahám Gelllért, Gergely Elek, Farkas Lóránd, Laczkó Vass Róbert, Marosán Csaba, Pataki Adorján, Rétyi Zsombor, Sárosi Áron, , Szilágyi János

Meghívott vendégek: Jazzybirds, Tokos Zenekar
Kabaréjelenetek: Ádám János, Madarász Lóránt

Fellép a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara

Díszlettervezõ: Venczel Attila
Jelmeztervezõ: Ledenják Andrea
Koreográfus: Jakab Melinda, Rusu P. Gabriella
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre 
Ügyelõ: Venczel Péter
Sugó: Kondrát Bea

Rendezõ: Béres László
2014. December 30 18:00 óra
2015. Január 4 18:00 óra
2015. Január 18 18:00 óra
2015. Február 01 18:00 óra
2015. Február 22 18:00 óra
2015. Március 1 18:00 óra

Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE