Printez si imaginile

Bartók Béla: CASTELUL PRINȚULUI BARBÃ-ALBASTRÃ

2014-11-07
Opera Maghiarã din Cluj așteaptã iubitorii de muzicã la spectacolul Castelul Prințului Barbã-Albastrã în data de 6 martie 2018, marți seara de la ora 18:30. Regia spectacolului este semnatã de Miklós Szinetár, laureat al premiului Kossuth, iar dirijor va fi József Horváth.

Castelul Prințului Barbã-Albastrã este singura operã compusã de Béla Bartók, pe un libret scris de Béla Balázs, prezentatã în primã audiție în data de 24 mai 1918, la Opera Regalã din Budapesta. În 2014, Opera Maghiarã din Cluj a prezentat aceastã operã în forma sa originalã, reconstruind întreaga scenografie și toate costumele dupã machetele din 1918 ale contelui Miklós Bánffy. Lucrãrile au fost conduse de Zsuzsa Szebeni și Gyula Lõrincz.

Despre singura operã a lui Béla Bartók, Vladimir Deveselu scria: „Libretul, scris de Belá Balázs, cunoscut poet simbolist maghiar de la începutul secolului XX, se va îndepãrta de intriga poveºtii cu acelaºi titlu a lui Charles Perrault, renunþând la deznodãmântul fericit propus de scriitorul francez, oferindu-ne o desfãºurare ºi un final în care misterul, caracterul vag ºi înspãimântãtor exploreazã viaþa greu de pãtruns a sufletului. Subiectul devine o poveste apãsãtoare, de înfruntare între prinþul Barbã Albastrã ºi Iudita, a patra sa soþie, ce se confundã cu cele ºapte momente ale deschiderii celor ºapte uºi ale sãlii celei mari a castelului, care ascund în spatele lor secrete tulburãtoare. Suportul literar asigurã în felul acesta un cadru psihologic ce depãºeºte fãrã îndoialã povestirile chiar sângeroase evocate pânã la urmã de Perrault, cu trimiteri la un episod nu tocmai agreabil din istoria nobilimii franceze avându-l ca erou pe Gilles de Laval, sire de Rays, mareºal de Franþa, poreclit Barbã Albastrã, spânzurat ºi apoi ars la Nantes, în 1440, pentru nebuniile sale criminale; fãrã a mai vorbi cã nu ne îndoim de faptul cã el cunoºtea ºi povestea nevestelor lui Henric al VIII-lea al Angliei.”

Vã recomandãm aºadar un spectacol extraordinar care nu trebuie ratat.


Printeaza