A képeket is szeretném nyomtatni

Két énekmûvész is debütál az Álarcosbálban

2018-02-25


Egyetlen Verdi-opera sem szenvedett annyit a cenzúrától, mint az Álarcosbál.


Új szereposztással játssza Giuseppe Verdi Álarcosbál címû mûvét a Kolozsvári Magyar Opera. Amelia szerepében Barabás Zsuzsa, míg Ulrica szerepében Veress Orsolya énekmûvészek debütálnak. Az operát március 1-jén csütörtökön, 18.30 órától tekintheti meg a közönség. Az elõadás karmestere Selmeczi György, rendezõje pedig a Kossuth-díjas Ascher Tamás.

Egyetlen Verdi-opera sem szenvedett annyit a cenzúrától, mint az Álarcosbál. A mû a nápolyi San Carlo Színház számára készült, a bemutatót az 1858-as karnevál idejére tervezték. A forrás Scribe Auber számára írott librettója volt, Gustave III ou Le bal masqué (III. Gusztáv avagy az álarcosbál), és – mint Verdi operája is – a liberális  III. Gusztáv svéd király történetét mondja el, akit 1792. március 16-án Stockholmban egy álarcosbálon csakugyan lelõttek.

Verdi zenéjében a szélesen ívelõ dallamok, pregnáns, erõteljes, olykor szinte Beethovenre emlékeztetõ ritmikával párosulnak. A zenekar sokrétû árnyalatokkal gazdagodott. Újszerû a kórus szerepeltetésének módja is, fõleg a nagyvonalúan felépített finálékban. Az együttesekben alkalmazott polifónia, mint a különbözõ jellemû és érzelmû, de egyszerre éneklõ személyek lélekrajzának visszatükrözõdése, Verdi kompozíciós technikájának további finomodását bizonyítja. Meglepõ viszont, hogy a zene számos messzire elõremutató eleme mellett, amely már az Aida, sõt az Otello szellemét sejteti, Verdi mennyire ragaszkodott a konvencionális, korábbi mûveire emlékeztetõ fordulatokhoz is. 


Nyomtat