A képeket is szeretném nyomtatni

Che Guevara és a kurtizán a Kísértések Templomában – Új bemutató az Operában

2016-03-12


A bemutatóra csütörtökön, március 17-én 18.30 órakor kerül sor az Opera nagytermében. Következõ elõadás: március 24., csütörtök, 18.30 óra.

,,Sámson szenvedélye vak, míg Delila szerelmében is megmarad számítónak. Két különbözõ szerelemtípus, két különbözõ szerelemélmény, de közös a tragédia. Sámsonban hihetetlenül erõs szerelem dúl Delila iránt és nem veszi észre, hogy csapdába csalták. A bibliai történet szerint Sámson az istenéhez fordul segítségért, visszanyeri erejét és lerombolja a filiszteusok templomát. Az én koncepciómban egy szentséges zsidó helyet, egy zsinagógát a filiszteus urak átépíttetnek mulatóvá, a kísértések templomává. Ezt a pogány templomot rombolja le a végén Sámson a maga mai technikai eszközeivel.”- vallja Korcsmáros György, az Opera új bemutatójának, a Sámson és Delilának a rendezõje. A magyarországi vendégrendezõ szándéka szerint az elõadás hûen követi az eredeti cselekménysort, izgalmassá és átélhetõvé téve, modern környezetbe helyezve az operát. A bemutatóra csütörtökön, március 17-én 18.30 órakor kerül sor az Opera nagytermében. A következõ elõadás idõpontja: március 24., csütörtök, 18.30 óra.

Az elõadás létrehozásában a rendezõ alkotótársai Horváth József karmester, Lõrincz Gyula díszlettervezõ, Amalia Judea jelmeztervezõ, valamint Jakab Melinda koreográfus voltak.

A produkcióban Veress Orsolya (Delila), Marius Vlad Budoiu (Sámson), Balla Sándor (Dagon fõpapja), Szilágyi János (Abimelech), Köpeczi Sándor (Öreg zsidó), Rétyi Zsombor, Rigmányi István, Peti Tamás Ottó látható. Szólótáncosok: Vlad Moldovan, Tõkés Ioana, Oprean Simina, Popa, Andreea, Rațiu Camelia, Râpã Alin.

A Sámson és Delila õsi bibliai történeten alapuló francia opera, a 19. század klasszikus zenei remekmûve. Camille Saint-Saënsra mély hatást gyakorolt az angol oratóriumhagyomány, valamint Mendelssohn Éliása, ezért eredetileg a Sámson-mítoszt is egy oratórium anyagaként akarta használni. Ám Ferdinand Lemaire költõ és drámaíró meglátta a történetben a színházi lehetõséget, és meggyõzte a zeneszerzõt, hogy operát kell írnia. 1870-ben Liszt Ferenc biztosította afelõl, hogy Weimarban színre viszi a mûvet.

Az elõadásra jegyek vásárolhatók az Opera jegypénztárában (hétköznapokon 13-19 óra között, tel.: 0754-050150, 0371-395790).


Nyomtat