A képeket is szeretném nyomtatni

Venczel Péter - Orbán János Dénes: BÚBOCSKA

2018-04-26
Orbán János Dénes (író) és Csillag István (rajzoló) „ördögregénye” mind Erdélyben mind Magyarországon nagy sikert aratott ifjúsági könyv, amelybõl bábjáték és ifjúsági színdarab is készült.

A Búbocska fejlõdésregény: az esetlen, egyszarvú ördögfióka, az ördögoskola bukott kisdiákja megszökik a pokolból, új mostohája elõl, és végigjárja a föld mesevilágát, ahol megtanulja mindazt, amit elmulasztott, öntudatos, talpraesett kisördöggé válik, és végül õ az, aki elejét veszi a pokol és a mennyország között készülõdõ újabb háborúnak.


A fordított mese, különleges helyszíneinek és figuráinak köszönhetõen számtalan komikus elemmel szolgál, ugyanakkor hemzsegnek benne az intertextuális utalások, melyek a felnõttek számára is izgalmassá teszik a mûvet. Olyan szereplõk sorjáznak benne, mint Belzebúb, a pokol belügyminisztere, Durumó, a hazugságügy-miniszter, Párméniusz, a mágus, Kombinéni, a szeszélyes vészbanya, Bugyborélia, a boszorkánypalánta.


A most elsõ alkalommal bemutatásra kerülõ Búbocska musical szövegkönyve a regény színpadi adaptációjának cselekményét követi, a dalszövegek a regény versbetéteibõl és a szerzõ által ez alkalomra írt versekbõl állnak. A készülõ elõadás zenéjét az a Venczel Péter zeneszerzõ jegyzi, aki komponálta a nagysikerû, négy évadon keresztül játszott bábjáték zenéjét is, így már otthonosan mozog a mû világában.


A produkció rendezõje Béres László, a Kolozsvári Magyar Opera mûvészeti tanácsadója, karmestere Kulcsár Szabolcs, díszlettervezõje Bíró Nóra, jelmeztervezõje Ledenják Andrea, koreográfusa pedig Jakab Melinda.


Az õsbemutató, amely a Kolozsvári Magyar Opera társulatának és a Gyulai Várszínháznak az együttmûködésével jött létre – mûfajában  ördögmusical. Egyrészt egy olyan fejlõdéstörténet, amellyel minden fiatal azonosulhat, másrészt a felnõttek „elborzadva” ébredhetnek rá, hogy a Földön és a Pokolban sajnos ugyanaz a helyzet: mindkettõben emberi/ördögi játszmák sorozata zajlik.

Nyomtat