A képeket is szeretném nyomtatni

Léo Delibes: COPPÉLIA

2018-03-15
Coppélia, Léo Delibes remekmûve, méltán tartozik a balett mûfajának klasszikusai közé. Az 1870-es párizsi õsbemutató után közel másfél századdal a Coppélia mit sem veszített erejébõl, a világ számos színpadán a mai napig játsszák. Librettóját E.T.A. Hoffmann A homokember címû elbeszélése alapján a jeles koreográfus, Arthur Michel Saint-Léon segítségével Charles Nuitter írta. 

A cselekmény kis galíciai településen játszódik, vásárkor. A fõhõs Coppélius elszigetelten élõ, titokzatos ezermester, aki bábukat farag abban reménykedve, hogy egy napon sikerül életre keltenie õket. A fiatal Swanilda besurran a mester mûhelyébe és elfoglalja legszebb bábuja helyét. Úgy tesz, mintha engedelmeskedne Coppélius varázslatának, aki azt hiszi, a bábu életre kelt, de hamarosan rádöbben, hogy becsapták. Swanilda furfangja Franzot, a jegyesét is megszédíti, akivel korábban a szép Coppélia miatt civódtak, és akivel most sikerül kibékülnie. A balett Franz és Swanilda esküvõjével és vásári mulatsággal zárul, amelyen az idõközben megbékélt Coppélius is részt vesz. 

Léo Delibes
COPPÉLIA


I. FELVONÁS

A történet a lengyel-magyar határon álló faluban játszódik. A házból kilépõ Swanilda az ezermester Coppélius ablakában megpillantja Coppéliát. Barátnõi szólnak neki, hogy jegyese, Franz, hamarosan a vásárba érkezik, a lány pedig elbújik, hogy megtréfálja. A hamarosan betoppanó Franzot annyira elvarázsolja Coppélia szépsége, hogy táncolni kezd neki, ezt látván Swanilda megsértõdik. Amíg a szerelmesek civódnak, lengyel barátaik mazurkát járnak. A vásárban megjelenik a polgármester, aki Franz segítségével bejelenti, hogy a templomba hamarosan új harang érkezik. A polgármester bejelentését Coppélius házából kiszûrõdõ furcsa zajok szakítják meg. A szerelmesek táncra perdülnek. Coppélius kilép házának ajtaján, Franz és barátai felbosszantják, a nagy kavarodásban még házkulcsát is elveszíti. A barátnõivel sétáló Swanilda megtalálja a kulcsot. A lányok kinyitják az ajtót és bemennek az ezermester otthonába. Az ablakban ülõ lányt megismerni óhajtó Franz utánuk lopózik.
A Coppélius otthonába lépõ Swanildát és barátnõit több meglepetés éri. Elõkerül a dühös Coppélius, aki kizavarja a lányokat. Swanilda egy függöny mögé bújik, helyet cserél Coppélia bábuval, és sikerült a bábost becsapnia. Amikor Franz is belép, Coppélius úgy dönt, mágia segítségével megszerzi a lelkét, hogy kedvenc bábuját, Coppéliát életre keltse. Swanildának végül sikerül megmentenie Franzot, a két fiatal becsapja az ezermestert és elmenekül. 


II. FELVONÁS 

Az új harang felszentelésekor a magyar meghívottak csárdást járnak. A falu lelkésze bejelenti Auróra tündér táncát és a fiatal szerelmespár, Franz és Swanilda templomi esküvõjét. A fiatal házasok menyasszonytáncával kezdetét veszi a mulatság. A polgármester és a pap visszavonul az ünneplõ tömegbõl. Coppélius maga is részt vesz a mulatságon, Swanildát és Franzot a termékenységet szimbolizáló bábuval ajándékozza meg.
Folytatódik a mulatozás…


Nyomtat