A képeket is szeretném nyomtatni

Kálmán Imre: CSÁRDÁSKIRÁLYNÕ - Figyelem! AZ ELÕADÁS ELMARAD! Megértésüket köszönjük.

2014-06-01
Operett három felvonásban.

A Csárdáskirálynõ könnyed szépségét akkor tudjuk igazán megbecsülni, ha elképzeljük miféle borzalmak árnyékában született. Miközben Európában az elsõ világháború tombolt, Kálmán Imre egy elszigetelt osztrák üdülõhelyen dolgozott élete – és a magyar operettirodalom – legsikeresebb mûvén. És talán az is hozzájárult az operett sikeréhez, hogy rengeteg bájjal és humorral szólt olyan problémákról, amelyek száz évvel ezelõtt életeket döntöttek romba: Kálmán szerelmeseit a társadalmi osztályok közötti áthághatatlan különbség választja el egymástól – szerencsére csak az utolsó felvonásig.

Cselekmény

 I. felvonás:

Egy varietében vagyunk. Ma tartja búcsúfellépését Vereczky Szilvia, az általánosan ismert és elismert csárdáskirálynõ. Búcsút vesz Edvin hercegtõl, aki vele szeretne tartani Amerikába. Nem tetszik ez a grófi családnak, hiszen õk Edvinnek Stázi grófnõt szánták. Megváltozik a helyzet, amikor meghozzák Edvin ulánustiszti behívóját. Ezt a család azért eszelte ki, hogy távol tartsák Edvint Szilviától. Edvin azonban tudja, hogy ez csak a családja mûve lehet, ezért aláír egy kötelezvényt, hogy nyolc héten belül feleségül veszi Szilviát, aki meglepetésében autót kér a trieszti gyorshoz, hogy Amerikában megnyugvást leljen.

II. felvonás:

A hercegi kastély elõcsarnoka, amelynek egyik szomszédos termébõl tánczene szól. Szilvia nem utazott el, megjelenik Bóni karján, mint a gróf felesége. Edvin úgy gondolja, hogyha egy varietécsillag túl kevés a családjának egy elvált grófné csak megfelel. Szilvia leleplezi magát, ilyen áron nem kell Edvin szerelme.

III. felvonás:

Kerekes Ferkó mulat "Hajmási Péter, Hajmási Pál..."  zenéjére. Jön Szilvia Bónival és Edvin apjával, aki szintén sanzonettet vett feleségül. "Legfeljebb két varietécsillag lesz a családban" - szól Edvin apja. Fia így elveheti Szilviát, Bóni pedig Stázit. A finálé a "Hajmási Péter, Hajmási Pál..."


Nyomtat