A képeket is szeretném nyomtatni

Lehár Ferenc: CIGÁNYSZERELEM

2016-07-26
Zórika, Dragoján Péter vidéki földbirtokos lánya esküvõjére készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gáborral. A ceremóniára azonban váratlanul betoppan Józsi, Zórika gyerekkori szerelme, aki a közeli cigánysor viskóiból verekedte fel magát egy vidéki város elsõszámú prímásává. A tervezett házasságot elsöpri a régi szerelem, és Zórika minden társadalmi elvárást felrúgva megszökik Józsival, hogy kövesse õt a cigánytáborba. A szökést nem csupán a megszégyenült örömapa és az elhagyott võlegény nézi rossz szemmel, hanem Józsi korábbi szeretõje, Ilona, a vidéki primadonna is, aki attól sem riad vissza, hogy hívatlanul megjelenjen Dragoján Péter birtokán…

A Cigányszerelemben három különbözõ kultúra, három egymással összebékíthetetlen világ találkozik és ütközik egy romantikus szerelmi történetbe ágyazva. Mint minden remekmû, Lehár operettje is túlmutat önmagán: a szabadságvágy, a boldogságkeresés örök témáját kiszélesíti azzal a történelmi tapasztalattal, hogy mennyire sérülékeny és egyben milyen magától értetõdõ is lehet a különbözõ etnikumok békés egymás mellett élése.

A szerzõ operai igényû zenei világa grandiózus tablókban, szenvedélyes és fájdalmasan szép szólókban és duettekben bontakozik ki a Cigányszerelemben, olyan felejthetetlen számokkal, mint a Messze a nagy erdõ, vagy a Vad cigánylegény vagyok.
Nyomtat