2016-02-14

Un debut mult așteptat - Csaba Sándor în Háry János



Joi, în 18 februarie, de la ora 18.00 vã invitãm sã vizionați singspielul Háry János, în care va debuta tânãrul bas-bariton Csaba Sándor.

Singspielul Háry János op.15, a fost scrisã de Zoltán Kodály în 1926 pe un libret de Béla Paulini (1881–1945) și Zsolt Harsányi, având la bazã poemul Veteranul de János Garay. Personajul principal este un soldat lãudãros ce-și povestește aventurile la hanul din satul sãu Abony așa cum ne informeazã și subtitlul: Háry János: Aventurile sale de la Nagyabony la Viena. Premiera a avut loc la Opera Regalã Maghiarã din Budapesta în 1926 și de atunci, opera lui Kodály este consideratã a fi una dintre cele mai populare opere maghiare contemporane.

Poveștile veteranului husar din armata austriacã din prima jumãtate a secolului al XIX-lea sunt întâmplãri fantastice de eroism, imaginate de bravul Háry János. Ele includ câștigarea inimii împãrãtesei Marie Louise, a soției lui Napoleon, apoi înfrângerea armatei napoleoniene și a împãratului însuși cu o singurã mânã. Mai mult decât atât, în final Háry renunțã la bogãții și onoruri pentru a se întoarce la drãguța sa din sat.

Kodály a declarat în prefața partiturii urmãtoarele: ,,Háry este un țãran și soldat veteran care deapãnã zi de zi în taverna satului amintiri despre aventurile sale de rãzboi... poveștile nãscute din imaginația sa bogatã sunt un amestec fermecãtor de realism și naivitate, umor, comedie și patos.... el este un poet și un visãtor. De aceea faptul cã istoriile sale nu sunt adevãrate este irelevant, deoarece ele sunt rodul unei imaginații vii, nãscute cu scopul de a crea pentru el și pentru ceilalți o lume mai bunã, mai frumoasã. Háry János întruchipeazã puterea poeticã a folclorului ce transcende frustrãrile politice”.

Piesa conține o muzicã inspiratã din folclorul maghiar, dialoguri cântate și vorbite în maniera vodelvilului sau singspielului. Este o veritabilã nestematã a genului liric a cãrui stil poartã pecetea inspirației compozitorului despre care Béla Bartók scria elogios: ,,Dacã aș fi întrebat în care opere se simte cel mai perfect spiritul ungar, atunci ar trebui sã rãspund cã acesta se gãsește în opera lui Kodály...”

Debutul lui Csaba Sándor în rolul Háry János va aduce un surplus de mãiestrie și suspans prestației soliștilor: Apollónia Egyed, Zsejke Székely (debut), János Ádám, Judit Hary, Lóránt Madarász, János Szilágyi, Elek Gergely, Zsombor Rétyi, Lívia Chiuariu, Mária Mányoki

Sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó vor evolua corul, orchestra și baletul Operei Maghiare din Cluj, regia fiind semnatã de Emese Szabó.

Singspielul este supratitrat în limba românã.

Vã așteptãm cu drag!







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER