2018-01-22

Soliști invitați în spectacolul Banul Bánk de Erkel Ferenc



Joi, în 1 februarie de la ora 18:30 sunteţi invitaţi la Opera Maghiarã, care are onoarea de a vã prezenta spectacolul Banul Bánk de Erkel Ferenc într-o interpretare excepţionalã. Soprana Miklósa Erika va interpreta rolul Melindei, iar Kovácsházi István de la Budapesta va juca rolul principal în opera Banul Bánk. Capodopera compozitorului este pusã în scenã în regia lui Dehel Gábor, dirijorul orchestrei fiind Kulcsár Szabolcs.

Piesa Banul Bánk a devenit o dramã naționalã a literaturii maghiare de dupã revoluția din 1848. Erkel și-a compus cel mai celebru spectacol de operã pe libretul acestei drame. O dramã despre istorie și despre iubire, plinã de uneltiri și intrigi, care criticã sever oprimarea maselor de cãtre un conducãtor strãin – un aspect ce face piesa la fel de actualã și astãzi.

Andrei al II-lea, regele Ungariei pleacã la rãzboi, lãsând conducerea țãrii în mâna soției sale, Gertrudis, care profitã de ocazie, și împarte bunurile regatului printre lingușitorii ei nepãsându-i de poporul maghiar. Banul Bánk revine în secret la curte, o adevãratã mocirlã în care domnii maghiari planificã un complot împotriva reginei, iar cardinalul Ottó n-are altceva în gând decât s-o cucereascã pe Melinda, soția banului... Și de aici încep dilemele lui Bánk, care recunoaște cu durere cã problemele și scopurile politicianului sunt foarte diferite de problemele personale.  







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER