2018-05-18

Puiul de drac le va desluși - Premierã absolutã la Opera Maghiarã



János Dénes Orbán

PUIUL DE DRAC LE VA DESLUȘI

Mogâldeațã (Búbocska), puiul de drac cu un singur corn, s-a nãscut la Cluj, în noiembrie-decembrie 2004, în cartierul Zorilor. Am scris cartea în 22 de zile, un capitol, adicã cornitol pe zi. Mogâldeațã este așadar clujan. Prima ediție a cãrții a apãrut la Cluj, iar Teatrul de Pãpuși Puck a prezentat în premierã piesa Mogâldeațã. Povestea a pornit în lume, peste scurt timp intrã la tipar a patra ediție. Autorul a pornit în lume de asemenea, Mogâldeațã însã se întoarce la Cluj, în ediție muzicalã. Mi-am imaginat acest pui de drac în nenumãrate ipostaze, niciodatã însã ca erou al unui musical. M-a surprins enorm când compozitorul Péter Venczel și regizorul László Béres m-au cãutat în aceastã temã. Îmi amintesc de monumentala compoziție a lui Péter Venczel, opera rock Mátyás pe eșafod, și mã gândesc, ce onoare sã îl conduc într-o scurtã cãlãtorie în iad, însoțit de imaginativul regizor László Béres. Rolul meu în aceastã producție a fost cel de a scrie libretul, nici aici însã n-am rãmas singur. La Budapesta, unde trãiesc acum, conduc academia de stat a scriitorilor, iar o studentã, Dorottya Bánkövi a scris douã dintre textele pieselor, imitând stilul meu într-un mod uimitor, adãugând totodatã accente ale propriului stil. În afarã de faptul de a cunoaște libretul, nu dețin alte informații privind aceastã producție – dar scriitorul nu se intercaleazã în operațiile privind scena.

Sper cã spectacolul va avea succesul producțiilor anterioare bazate pe aceastã povestire. Cu ani în urmã, când m-am decis sã scriu un roman pentru copii, m-am gândit mult la eroul meu principal. Am vrut ceva special, ce nu s-a mai vãzut, și nu doar un alt copilaș, ursuleț, câine, pisoi, o altã vulpe. Am tot cugetat timp de vreo trei sãptãmâni, și atunci mi-a venit ideea, hai sã fie eroul meu un pui de drac. Restul a venit ca pe tavã, de la pãțanii la umorul negru, atât de rar întâlnit în literatura pentru copii. Pânã la urmã Mogâldeațã sunã destul de matur, dar poate chiar aici se ascunde șarmul lui prin care atrage atât de mulți copii. Lor le dedic acest musical: tuturor copiilor neastâmpãrați, cu un simț al umorului uluitor.

Voi încheia aceastã scrisoare cu un fragment dintr-un poem pe care l-am scris înainte sã mã apuc de roman. Intenția a fost sã scriu un lung poem introductiv, dar încã n-am reușit sã-l termin. Poate voi reuși cândva.

Puiul de drac cu cine crește?
Printre sertare se foiește.
Ascunse de tata, acolo zac
secrete ținute de un veac.
Ce poate fi, ce poate fi?
Puiul de drac le va desluși.

Premierã absolutã: 24 mai 2018, ora 18:30
Vã așteptãm cu drag!







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER