2018-01-16

Prințul Árgyélus la Opera Maghiarã



Spectacolul Prinţul Árgyélus înseamnã o bunã ocazie de întâlnire pentru copiii de vârsta preşcolarã şi şcolarã cu lumea operei. Opera se bazeazã pe basmul popular maghiar cu același titlu, al cãrui protagonist este un prinţ care se îndrãgosteşte de o zânã blestematã, cea din urmã furând merele de aur ale familiei regale. Prinţul Árgyélus porneşte în cãutarea Frumoasei Ilona și ajunge în regatul vrãjitoarei Mortadella, care o ţine în captivitate pe iubita lui.

Opera creatã de compozitorul Péter Tóth, de libretiştii András Schlanger şi Róbert Bognár, precum şi autorul poeziilor, Szabolcs Várady, nu se limiteazã la o simplã repovestire a basmului. Structura originalã este pe alocuri confuzã, unele fire ale povestirii au rãmas neterminate, însã autorii operei au clarificat acţiunea basmului, şi l-au adaptat la nevoile şi preocupãrile publicului contemporan.

În basmul original Frumoasa Ilona este un personaj pasiv care aşteaptã sã fie salvatã, însã în operã protagonista femininã îşi asumã un rol activ în învingerea vrãjitoarei rele. Aceastã modificare este în concordanţã cu schimbarea rolului femeii în societate. Fetiţele de azi vor deveni adulţi care iau decizii independente, sunt libere sã-şi construiascã viaţa așa cum își doresc, şi înfruntã greutãţile împreunã cu persoana iubitã.

Totuşi, rolul educativ al spectacolului nu precedã acţiunea palpitantã, umorul sau magia. „Spectacolul lasã la o parte didacticismul pentru a face loc umorului” - declarã autorii operei.



Dirijor: Zsolt Jankó
Regia: István Albu

Scenografia: Tibor Tenkei
Costume: Gyopár Bocskai
Coregraf: Melinda Jakab

Data spectacolului: 21 ianuarie 2018, ora 11:00








Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER