2016-01-10

,,Paiațe” de Ruggiero Leoncavallo, joi la Opera Maghiarã



Spectacolul ,,Paiațe”, de Ruggiero Leoncavallo, programat pentru joi, 14 ianuarie, de la ora 18:30, este o operã în douã acte care surprinde granița subțire dintre veselia clovnilor de pe scenã și realitatea vieții grele de comediant cãlãtor. O poveste de dragoste înfocatã, cu pasiuni şi trãdãri, desfãșuratã pe scenã și înafara scenei, între arlechini uneori zâmbitori, alteori triști.

Ruggiero Leoncavallo a început lucrul asupra operei, sub titlul original ,,Pagliacci" în urma anunţãrii unui concurs milanez al operelor într-un singur act, la care a participat şi compozitorul Pietro Mascagni, care a învins concursul cu opera ,,Cavalleria rusticana". Leoncavallo, din motiv cã nu a respectat regula de bazã a concursului, şi a scris o operã în douã acte (în loc de un act), a fost înlãturat de la participare. Însã aceastã decizie nu a afectat dorinţa compozitorului de a prezenta opera sa publicului. Astfel, cu doi ani mai tîrziu, în 1892 la teatrul din Milano a avut loc premiera operei ,,Paiaţe", care a cunoscut un succes extraordinar, devenind cea mai renumitã operã a compozitorului.

În distribuție: Márton Fülöp, Hector Lopez, Apollónia Egyed, Árpád Sándor, Ștefan Korch, Béla Naphegyi, Ferenc Kovács. Regia artisticã este semnatã de Emese Szabó. Dirijor: József Horváth

Spectacolul este interpretat în limba italianã.







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER