2014-10-05

Opera Maghiarã ºi-a deschis porþile pentru o nouã stagiune - noutãþi ºi perspective



Deschiderea celei de-a 222-a stagiuni a Operei Maghiare s-a realizat duminicã, în 21 septembrie prin premiera absolutã a operei Byzantium scrisã de compozitorul contemporan György Selmeczi, a afirmat în conferinţa de presã organizatã ieri, 17 septembrie, directorul instituţiei, Szep Gyula. În stagiunea 2014-2015 sunt programate mai multe premiere printre care: Nunta lui Figaro de W.A. Mozart în 9 octombrie, în montarea faimosului regizor Novák Péter precum şi Castelul Prinţului Barbã Albastrã de Béla Bartók în cadrul galelor ce omagiazã personalitatea contelui Bánffy Miklós, în data de 26 noiembrie. Şirul premierelor va continua în 18 decembrie cu un spectacol de balet intitulat Visul unei nopţi de varã, pe muzicã de Mendelsohn şi alţii, reprezentaţie ce va purta semnãtura Melindei Jakab, în 30 decembrie cu tradiţionalul spectacol de Crãciun reprezentat în acest an de cabaretul Letsshow iar în 29 martie cu opereta Baiadera de Kálmán Imre. Şi pentru cã gustul pentru operã se educã încã de la cele mai fragede vârste, cei mici vor avea o surprizã plãcutã prin reprezentarea operei Crãişorul Árgyélus de Tóth Péter. Directorul operei a ţinut sã menţioneze cã premiera operei Castelul Prinţului Barbã albastrã este una regizoralã şi scenograficã, realizatã prin reconstituirea istoricã a primului spectacol ce a avut loc în 1918, în regia contelui Bánffy, în colaborare cu Szinetár Miklós o somitate a scenografiei din prima jumãtate a secolului XX.
Printre spectacolele lunii octombrie se numãrã Nunta lui Figaro în 9 şi 11, Gala Puccini în 16, Trubadurul de G. Verdi în data de 23. În 26 octombrie, Opera Maghiarã are onoarea de a gãzdui douã spectacole excepţionale cu opereta Þara Surâsului de Franz Lehár jucatã de cãtre artiştii celebrului Teatru de Operetã din Budapesta acompaniaţi de orchestra operei. Sfârşitul lunii va readuce pe scenã opera Byzantium de György Selmeczi.

Takács Aranka, a prezentat noua identitate vizualã a operei reprezentatã printr-un logo modern, atractiv, prin pliante şi materiale promoţionale, un site înnoit, accesibil tuturor la adresa www.magyaropera.ro. Noua imagine doreşte sã transmitã publicului o viziune modernã asupra unui concept clasic, unic, elegant, deopotrivã elitist şi accesibil ca preţ, constituind un produs de nerefuzat pentru consumatorul de artã muzicalã. Opera Maghiarã este singura instituţie ce „produce” genuri diferite de reprezentaţii spectaculare beneficiind de acelaşi colectiv de artişti de valoare internaţionalã: operã, operetã, balet, musical, spectacol de cabaret, operã pentru copii. Este deschisã publicului larg de toate vârstele şi naţionalitãţile, reprezentaţiile în limba maghiarã fiind subtitrate în limba românã, toate spectacolele jucate în limba originarã beneficiind de subtitrare bilingvã (românã şi maghiarã). Opera oferã pachete promoţionale cu preţ redus pentru familii sau grupuri, în programe speciale ce includ şi „turul operei”, copiii şi adulţii fiind invitaţi în culise sau la repetiţii pentru a descoperi singuri „ procesul tehnologic” al actului artistic. Programele de voluntariat sunt deschise elevilor, studenţilor dar şi profesorilor care pot beneficia de adeverinţe şi carduri de voluntariat tot mai necesare portofoliului personal în orice carierã. „Sperãm ca schimbãrile aduse sã reprezinte un început prin care opera sã devinã un loc cât mai deschis şi prietenos pentru publicul larg iar strategiile de promovare sã determine înmulţirea celor care aleg spectacolele noastre” !.







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER