2016-08-22

,,Numai din izvor curat” - Concert inaugural la Opera Maghiarã



Sub egida ideii lui Béla Bartók ,,Numai din izvor curat” se va deschide noua stagiune a Operei Maghiare din Cluj, iar aceastã sintagmã fie și titlul concertului inaugural în data de 7 septembrie 2016, ora 19.

Scopul evenimentului este o prezentare cât se poate de amplã, spectatorilor, a semnificației moștenirii spirituale ale unor genii muzicale ca Béla Bartók și Zoltán Kodály. Un aspect aparte al acestui spectacol este faptul cã melodiile prelucrate de cei doi compozitori sunt interpretate, cântate, jucate întâi în forma lor originalã, de cãtre participanţi la concursul de talente în domeniul folclorului muzical „Pãunul și-a luat zborul” (Fölszállott a páva), în portul popular specific zonei de provenienţã, apoi prelucrarea „clasicã” a acestor melodii sunt interpretate de Orchestra Filarmonicii Naţionale Maghiare, sub bagheta maestrului Zoltán Kocsis. Programul va fi prezentat de Ferenc Sebõ, artist distins cu premiul Kossuth, muzician polivalent cu pregãtire atât în domeniul muzicii clasice, cât şi în domeniul muzicii tradiţionale.

„Esenţial în acest spectacol este faptul cã piesele pe care oamenii le cunosc şi le iubesc de aproape un secol în forma lor de muzicã cultã, sã fie prezentate în formã originalã, aşa cum probabil le-au auzit Bartók şi Kodály în cãlãtoriile lor de culegere. Putem transmite publicului cea mai scumpã comoarã, acea valoare esteticã la care Bartók şi Kodály au ridicat muzica popularã maghiarã şi est-europeanã. Nu trebuie sã ne oprim din a atrage atenţia publicului larg asupra originii acelui stil pe care îl considerãm stilul lui Bartók şi Kodály. Pentru amândoi sursa, izvorul primordial este întreg patrimoniul folcloric est-european, însã în timp ce Kodály s-a concentrat în primul rând asupra folclorului maghiar, Bartók a cãlãtorit în Bulgaria, Turcia, Algeria ş.a.m.d. sã cerceteze originea muzicii populare maghiare. Potrivit lui Kodály şi Bartók muzica popularã în straie orãşeneşti, în mediul sãlilor de concert este stângace, sfielnicã. Straiele în care Bartók şi Kodály îmbracã cântecele populare pentru a le prezenta publicului, sunt straie fantastice, lipsite de infatuare, dar exprimã în întreaga grandoare valoarea universalã reprezentatã de aceste cântece populare. Fiecare din acestea prezintã o situaţie şi spune esenţialul despre starea sufleteascã a personajului principal şi despre situaţia datã, care determinã cursul vieţii acelui personaj. ” – spune Zoltán Kocsis.

Cu sprijinul Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány
(Fundaţia Serviciul Public pentru Cultura Maghiarã)

VÃ AȘTEPTÃM CU DRAG!







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER