2016-01-17

Madama Butterfly pe scena Operei Maghiare Cluj



Nu sunt fãcut pentru acțiuni eroice. Iubesc ființele care au o inimã ca și a noastrã, care sunt fãcute din speranțe și iluzii, care au tresãriri de bucurie și orele lor de melancolie, care plâng fãrã sã urle și suferã cu o amãrãciune interiorizatã.
Giacomo Puccini

Melomanii sunt invitaţi joi, 21 ianuarie, de la ora 18.30, sã o reîntâlneascã pe „Madama Butterfly”, operã de Giacomo Puccini. Simbol al iubirii sacrificate de indiferențã și egoism, „Madama Butterfly” de Puccini - ce aduce în atenție emoționanta poveste de dragoste dintre gheișa Cio-Cio-San și americanul pe nume Pinkerton - a fost inspiratã de povestirea „Madame Butterfly”, a americanului John Luther Long, precum și de romanul cvasi-autobiografic al francezului Pierre Loti, „Madame Chrysanthème”. Înainte de a ajunge, însã, sã cunoascã cele douã surse amintite, Puccini a vãzut, la Londra, în 1900, piesa de teatru adaptatã de David Belasco dupã povestirea lui Long. Puternic impresionat, compozitorul avea sã se întoarcã în Italia și sã înceapã documentația pe aceastã temã - copiazã și studiazã melodii din publicații ce conțineau transcrieri de cântece japoneze -, intenția lui fiind aceea de a surprinde cât mai bine trãsãturile culturii japoneze dar și de a caracteriza, din punct de vedere muzical, protagoniștii operei. Momentul nunții dintre Pinkerton și Cio-Cio-San este acompaniat de imnul japonez „Kimi ga yo”, iar specialiști în cultura japonezã, precum Kimiyo Powils-Okano, recunosc în opera lui Puccini cel puțin alte 10 melodii din muzica japonezã.

Amestec de realitate și ficțiune, „Madama Butterfly” - pentru care Puccini a scris nu mai puțin de cinci variante, dintre care prima în 1904, iar ultima în 1907 - a devenit în timp nu doar una dintre cele mai triste povești de dragoste din lume, ci și un mit arhetipal al legãturii dintre Orient și Occident.

Reprezentația de joi, 21 ianuarie, va aduce pe scena clujeanã un spectacol tumultos aflat sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó, care îi va reuni pe scenã pe artiștii: Carmen Gurban (Madama Butterfly), Adorján Pataki (B.F. Pinkerton), Sándor Balla (Sharpless), Mária Molnár (Suzuki), Éva Jordán (Kate), Róbert Vass Laczkó (Goro), Levente Szabó (Yamadori), János Szilágyi (Bonzo), Ferenc Kovács, János Ádám, Milán Székely. Regia artisticã este semnatã de Vincent Liotta.








Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER