2015-07-02

FLORIN NICULESCU - TRIBUTE TO STEPHANE GRAPPELLI



,,Cãnd urc pe scenã, încerc sã creez un sumar al sentimentelor pe care le am pentru locurile în care am crescut și am evoluat ca artist.” Florin Niculescu

Florin Niculescu este considerat unul dintre cei mai buni violoniști ai stilului jazz manouche, succesor al lui Stéphane Grappelli.

S-a nãscut în București în 1967 într-o familie de muzicieni, o mamã pianistã și un tatã violonist, care i-a insuflat pasiunea pentru acest instument la vârsta de 4 ani.

În 1991 a plecat la Paris pentru a-și împlini visul: sã îl întâlneascã pe Stéphane Grappelli și sã devinã cunoscut în lumea jazz-ului. Niculescu l-a întâlnit pe idolul sãu, Grappelli în 1994. Acesta a fost atât de impresionat de el, încât i-a propus sã înregistreze un disc împreunã. Niculescu refuzã, crezând cã nu meritã aceastã onoare, încã. Dorea sã ia câteva lecții de la Grappelli, însã acesta îi spune cã nu are ce sã îl învețe, considerând cã Romii au o tehnicã naturalã fantasticã.

În 1995, se alãturã trupei Romane, iar în 2001 a fost invitat de Biréli Lagrène sã se alãture proiectului sãu "Gipsy Project", inspirat de Quintette du Hot Club de France. Cuplul Biréli Lagrène-Florin Niculescu sunt considerați succesorii cuplului Django Reinhardt-Stéphane Grappelli.

Între timp a început sã înregistreze albume sub nimele propriu și sã aibã numeroase colaborãri cu alți muzicieni: Jimmy Rosenberg, Babik Reinhardt (son of Django Reinhardt), Giani Lincan, Angelo Debarre, Hot Club de Norvège, Tchavolo Schmitt, Oscar Peterson, Jon Larsen, John McLaughlin, George Benson, Marcel Azzola, Regina Carter, Bucky Pizzarelli, Dee Dee Bridgewater, Wynton Marsalis, Angela Gheorghiu și Roberto Alagna. A lucrat și cu muzicieni pop precum: Charles Aznavour, Patricia Kaas, Patrick Bruel, Johnny Hallyday și Henri Salvador.

Un muzician realizat și un artist excepțional recunoscut de cãtre colegii din breaslã, Florin impresioneazã la nivel internațional prin tehnica sa impecabilã și sesibilitatea unicã care reiese din felul în care interpreteazã.

Îl puteți vedea cântând la Jazz in the Park în 2 iulie 2015 la Opera Maghiarã din Cluj.

Biletele sunt disponibile pe biletmaster.ro.







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER