2016-09-28

Concertul formației ,,BAROZDA” deschide Muzica Clujului de 700 de ani



Concertul formației ,,BAROZDA” deschide Muzica Clujului de 700 de ani  în data de 6 octombrie 2016 de la orele 19. Concertul se leagã de aniversarea a 40 de ani de existenţã ai ansamblului. Tema concertului: cântece şi dansuri vechi din Ardeal şi variantele populare ale acestora.

Formația Barozda este fondatã în toamna anului 1976 la Miercurea Ciuc, la iniţiativa profesorilor de muzicã István Pávai şi József Simó, proaspeţi absolvenţi ai academiei de muzicã din Cluj, sensibilizaţi faţã de muzica popularã de cãtre profesorii universitari Ilona Szenik şi János Jagamas. Întâlnirea lor cu Imre Bokor (nãscut la Lunca de Jos, a studiat în copilãrie vioara cu János Zerkula) dã naştere ansamblului folcloric compus din trei membri, caracteristic regiunii Sic. Celor trei li se alãturã Erzsébet Györfi, devenind solista permanentã a ansamblului, care joacã un rol decisiv în iniţierea şi dezvoltarea mişcãrii Táncház (casa dansului).

Ansamblul face eforturi pentru a prelucra materialul muzical maghiar din Ardeal, pãstrat în diferite codice monastice şi manuscrise, partituri din Evul Mediu. Cei patru participã la iniţierea Festivalului de Muzicã Veche din Miercurea Ciuc, activând ca organizatori şi participanţi permanenţi pânã la interzicerea definitivã a festivalului din anul 1986. Concepţia artisticã a repertoriului lor legat de Festival este cea a renumitului compozitor Zoltán Kodály: muzica veacurilor de demult poate fi desluşitã în autenticitatea ei prin intermediul muzicii populare. În acest spirit ansamblul a inclus în repertoriul sãu poeme din secolele XVI-XVII, cântece de dragoste, dansuri, respectiv versiunile acestora pãstrate pânã în prezent în muzica popularã maghiarã.










Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER