2016-03-02

Compania de balet din Gyõr în turneu la Cluj



Festivalul Internaţional de Dans Contemporan STEPS în colaborare cu Opera Maghiarã aduce la Cluj una dintre cele mai apreciate trupe de balet contemporan din Europa. Compania de balet din Gyõr (Ungaria) va susține, în 12 martie, începând cu ora 19, la Opera Maghiarã din Cluj, o reprezentație unicã cu spectacolul „Generații”, o întâlnire a douã coregrafii distincte, pe douã dintre cele mai cunoscute partituri muzicale ale tuturor timpurilor: „Bolero” și „Carmina Burana”.

Creatã pentru Baletul de Stat din Viena în 2012, versiunea coregraficã propusã de András Lukács pentru Bolero-ul lui Ravel se bazeazã pe mișcare scenicã și nu pe acțiune sau intrigã. Este intepretatã de 10 femei și 10 bãrbați, costumați identic, care sugereazã o atmosfera monumentala și rece a unui bal grotesc. „Am încercat sã creez un limbaj muzical unic, introducând elemente aproape grotești și parodistice de dans de societate combinate cu elemente de dans contemporan. Prin mișcãrile simple și minimalistice care se dezvoltã pe parcurs, prin creșterea numãrului de dansatori, prin schimbul tot mai des al formelor din scenã, am încercat sã duc aceastã mișcare monotonã, dar tot mai intensã, la un nivel de importanțã egalã cu muzica, creând un întreg armonios”, declarã András Lukács, coregraful ,,Bolero".

Partea a doua a spectacolului, „Carmina Burana”, propune o coregrafie minimalistã, puternicã prin însãși simplitatea sa, semnatã de cãtre coregraful maghiar György Vámos. Este o invocare a divinitãții materializatã scenografic printr-o roatã a norocului, ca simbol al profunzimii vieții umane, cu toate tensiunile dintre un bãrbat și o femeie.

Compania de Balet din Gyõr este una dintre cele mai longevive și respectate companii de dans contemporan din Europa. A fost înființatã în anul 1979, la teatrul Gyõr din Ungaria, sub conducerea lui Iván Markó, care a plecat pentru aceastã nouã misiune de la teatrul celebrului Maurice Bejart. În câțiva ani, compania a devenit o adevãratã instituție în lumea dansului maghiar, cu un repertoriu amplu, variind de la balet clasic la dans contemporan și proiecte experimentale. Artiștii au avut show-uri la Scala din Milano și la Jocurile Olimpice de la Seul, precum și turnee în Austria, Germania, Japonia, Italia, Anglia, China, India, Rusia și Statele Unite ale Americii. Compania are anual douã premiere în Gyõr, la care își aduc contribuția coregrafi internaționali de renume precum: Robert North, Libor Vaculik, Marie Brolin-Tani, Günter Pick, Robert Cohan, Alexander Schneider-Rossmy. Compania de Balet din Gyõr a primit Premiul Criticii la Festivalul Mondial de Teatru din Baltimore, în 1983.

Spectacolul baletului din Gyõr este un eveniment prezentat de Festivalul Internațional de Dans Contemporan „Steps”, parte a proiectului „Legãturi europene prin cinematografie și dans”, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten și Guvernul României.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Operei Maghiare sau online, prin BiletMaster: https://biletmaster.ro/ron/Production/472492/Generatii:-Bolero-si-Carmina-Burana









Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER