2015-04-17

BYZANTIUM - SPECTACOL EDUCATIV



Drama istoricã Byzantium de Ferenc Herczeg a avut premiera la Budapesta în 1904 iar în 19 mai 1905 a fost reprezentatã şi la Teatrul Maghiar din Cluj, cel mai probabil în regia lui Janovics Jenõ care era şi directorul instituţiei, pe atunci. Succesul la public a determinat conducerea teatrului sã o reprogrameze aproape în fiecare stagiune, din 1905 în 1943 fiind jucatã de 42 de ori, cu o pauzã de 10 ani, între 1929 şi 1939 şi având 9 premiere diferite.

În legãturã cu actualitatea operei, György Selmeczi afirmã: „În Byzantium, în centrul cadrului istoric stã o problematicã ce nici astãzi nu şi-a pierdut autenticitatea. Aceastã tematicã este legatã de ideea relativizãrii şi degradãrii valorilor care caracterizeazã întreaga erã contemporanã. Parte a acestui fenomen este criza moralã, al cãrei exemplu edificator este socitatea pervertitã a Bizanţului, unde trãdarea, decãderea eticã sunt caracteristice – o societate pe cale de a se dezbina, de a se descompune. Bazele societãţii umane se dezintegreazã şi astfel se creeazã o situaţie de crizã în care toatã lumea pierde. Este o temã care poate fi şi meritã a fi actualizatã, fiindcã în ciuda secolelor care au trecut de atunci, putem vorbi şi astãzi despre degradarea valorilor, despre schimbarea sensului moralitãţii. În acest fel, tematica centralã devine valabilã şi în prezent.”

György Selmeczi
Byzantium
Operã în douã pãrți
Spectacol educativ susținut de György Selmeczi
Libret scris de Zsuzsa Kapecz şi György Selmeczi dupã drama lui Ferenc Herczeg

Dirijor: Zsolt Jankó

În distribuţie: Adorján Pataki, Brigitta Kele, Zsombor Rétyi, Sándor Balla,
Mária Molnár, János Szilágyi, Csaba Sándor, Levente Szabó, László Mányoki, Róbert Vass Laczkó, Árpád Sándor, Livia Chiuariu, Enikõ Pataki, Sándor Köpeczi, Albert Ferencz

Scenografia și costume: Edit Zeke
Asistent regie: Annamária Gombár
Regia: Zalán Zakariás

Spectacolul va avea loc în data de 19 aprilie 2015 de la ora 11:00 şi se va juca în sala mare a Operei Maghiare Cluj.







Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER