2017-11-05

225 ani de teatru muzical în Cluj



Dragi cititori!

În acest an, deschiderea sezonului la Opera Maghiarã din Cluj marcheazã 225 ani de la începuturile teatrului liric maghiar în acest oraș.

225 de ani. Pare o simplã cifrã pierdutã printre cuvinte. Dacã ne îmaginãm însã douãsute douãzeci și cinci de chibrite, aliniate, și în spatele fiecãruia ne imaginãm stagiunea și activitãțile adiacente, premierele absolute, spectacolele montate, repetițiile, executarea costumelor și a scenografiei, vom realiza adevãrata amploare a celor 225 de ani. Însã chiar și astfel, vom înțelege doar o fracțiune a componentelor administrãrii și organizãrii unei asemenea instituții. Iar instituția în cauzã îsi deschide porțile, toamnã de toamnã, de 225 de ani. Este o realizare admirabilã, înșirând o serie de valori artistice, este un regal de inovație și creativitate înainte de toate. Fãrã aceste componente, instituția, orașul, comunitatea nu pot supraviețui. Acestea sunt lucrurile pe care le sãrbãtorim cu adevãrat.

225 de ani. Este o perioadã de neconceput pentru memoria unui singur om. Este o perioadã în cursul cãreia multe întâmplãri se pierd din memoria colectivã. Este o perioadã în cursul cãreia un întreg context social și cultural se poate schimba, în care se formeazã o culturã urbanã cu totul nouã.

Locuitorii Clujului sunt norocoși, pentru cã orașul a supraviețuit o serie de traume istorice, dar în pofida cicatricelor obținute de-a lungul secolelor, urbea a reușit sã creascã și sã se dezvolte în mod organic. Aceastã dezvoltare a fost posibilã doar prin aportul vieții artistice și culturale. Parte integrantã a acestei vieți este Opera Maghiarã din Cluj, deschisã în decembrie 1948, în clãdirea din apropierea Parcului Central, o instituție care se bazeazã pe experiențele unui secol și jumãtate în istoria teatrului liric și dramatic maghiar.

Susținerea unei astfel de instituții necesitã, sunt convinsã, sacrificii enorme. Opera Maghiarã din Cluj oferã și în prezent mult peste ce se investește în ea. În condițiile dificultãților materiale, creativitatea conducerii se manifestã în alegerea unor opere muzicale, a unor spectacole care sã poatã fi montate pe scena Operei în limitele bugetului. Cu toate acestea, tradiția și prestigiul instituției sunt atuuri de o valoare inestimabilã. Pentru probleme de naturã materialã, se gãsesc soluții. Instituția beneficiazã în continuare de susținerea consiliului local.

Doresc sã îmi închei cuvântul cu gânduri pozitive, spunând cã privind realizãrile ei, Opera Maghiarã din Cluj are toate motivele pentru a sãrbãtori. Doresc colectivului și artiștilor operei o stagiune plinã de experiențe festive, premiere absolute, spectacole de neuitat și un public mereu recunoscãtor!

Emese Oláh,
viceprimar al Clujului








Facebook

ÎNSCRIE-TE LA NEWSLETTER