2015-02-06

Verdi TRAVIATÁja a színpadon



Az idei évadban elõször játssza a Kolozsvári Magyar Opera társulata a Traviatát. A híres Verdi-operát február 12-én, csütörtökön 18.30-tól tekinthetik meg a nézõk. Az elõadásra érvényesíthetõ a színes operabérlet.

A mû ifj. Alexander Dumas 1848-ban megjelent és nagy sikert aratott regénye, A kaméliás hölgy alapján készült. A könyv színpadi változatát Verdi is látta 1851-52-es párizsi tartózkodása idején a Vaudeville-színház elõadásában, és megtetszett neki a téma. Felkérte hát állandó munkatársát, Francesco Maria Piave-t, hogy írja meg a szövegkönyvet. Piave alapjaiban változtatta meg a történetet. Míg Dumas aktuális szociális problémát tárgyal regényében, a figyelmet a társadalmilag lecsúszott és megvetett rétegek felé fordítva, Verdi és Piave lélektani drámát ír a témából, egy nagy szerelem és három ember lelki válságát állítja középpontba. Az operát Kolozsváron a Follinus társulata pár évvel az olaszországi bemutató után, 1861. április 6-án vitte színpadra Tévedt nõ címmel, Nádaskay Lajos fordításában. Azóta állandó cím a Magyar Opera repertoárjában.
Az elõadásban szerepel Balázs Borbála, Molnár Mária, Mányoki Mária, Pataki Adorján, Balla Sándor, Plesa Róbert, Naphegyi Béla, Kovács Ferenc, Sándor Csaba, Rigmányi István, Mányoki László és Veress László, illetve fellép a Kolozsvári Magyar Opera ének-, zene- és balettkara.
Az operát Gy. Tatár Éva rendezte, vezényel Jankó Zsolt. A díszleteket Nagy Endre, jelmezeket pedig Witlinger Margit tervezte.


A jegypénztár telefonszáma: 0264 593 468, nyitvatartási ideje naponta: 10.00–13.00 / 16.30–18.30.









Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE