2015-11-21

Tisztelgés az alkotás és az alkotó elõtt



Az igazi mûvész, testi és lelki komfortjának végsõ feláldozásával válik egy önálló szellemi világ megalkotójává, kiszabadítva magát a mindennapi végzések szorításából és örömet nyújtva embertársainak. Jól tudjuk, az ár dermesztõ, hiszen mindörökre viselnie kell a másság pecsétjét, a bizalmatlanság, az irigység és az áskálódások birodalmában.

Selmeczi György, zeneszerzõként, zongoramûvészként, karmesterként, rendezõként, zenepedagógusként és kivételes szervezõegyéniségként immár 25 éve hû munkatársa a Kolozsvári Magyar Operának, s neki köszönhetjük a felejthetetlen elõadások leghosszabb sorozatát. Neki köszönhetjük, többek között a kortárs operamûvészet jelenlétét színpadunkon, azokat a szerzõket, akiknek mûveit az Operában mutatták be elõször. Jelezzük igényes és korszerû repertoár-alakítását, és tisztelegjünk most azelõtt a törekvése elõtt, mellyel évek óta határainkon kívül is népszerûsíti az erdélyi magyar zenés színház produkcióinak legjavát. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy televíziós népszerûsítõ sorozatot készített az operáról Kolozsvári operamesék címmel. 

Legjobb mûveinek bemutatásával tisztelgünk a nagy mûvész elõtt, megvallva azt, hogy Õ mindig a miénk volt és a miénk is marad. A Selmeczi György 25 éves kolozsvári jubileumára rendezett gálahangversenyen az Opera kiváló énekesei mellett neves vendégmûvészek is fellépnek, így Pasztircsák Polina, Kovács János, Kovács István, Sebõk Klára, Béres Melinda, Márkos Albert és Rónai Ádám. Az esemény rangját emeli a budapesti Színház- és Filmmûvészeti Egyetem hallgatóinak és a Jazzybirds együttesnek a produkciója. A gálán az ismert operarészletek mellett híres sanzonok, filmdalok és musical-részletek is felcsendülnek majd. A csütörtöki eseményen Kovács János, Incze G. Katalin, Jankó Zsolt és Kulcsár Szabolcs vezényel. A koncert és a ráadás címû gálahangversenyre november 26-án, este hétkor kerül sor a Kolozsvári Magyar Operában.

Ünnepeljük együtt az alkotást és az alkotót, aki annyi felejthetetlen élménnyel ajándékozott meg minket!







Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE