2014-11-03

Szinpadon a nagysikerû Báthory Erzsébet musical-opera



Idén elõször tûzi mûsorra az opera a Báthory Erzsébet címû musicalt, a szereposztásban két neves külföldi vendégmûvésszel: a címszerepet Benedekffy Katalin, míg Walter nyomozót Szemenyei János alakítja.

A teljes szereposztás az opera honlapján az elõadás menüjében tekinthetõ meg.

A mû középpontjában a magyar történelem egyik legvitatottabb asszonya áll, akinek sorsa számos irodalmi, zenei, képzõ- és filmmûvészeti alkotást ihletett. Báthory Erzsébet 1560-ban született, tizenöt éves korában vette feleségül Nádasdy Ferenc gróf, és nem volt még harminc éves, amikor megözvegyült. Bár a korabeli Európa egyik legszebb és leggazdagabb asszonyának számított, férje halála után visszavonultan élt, számos kérõjét elutasította.

Vagyonára azonban nem csak házasság útján pályáztak: unokatestvére, Thurzó gróf koholt vádak alapján vizsgálatot indított ellene, hogy megszerezze a férje halála után Báthory Erzsébetre szállt Nádasdy-örökséget. A vizsgálat során Erzsébetet válogatott rémtettekkel vádolták, többek között azzal, hogy hajadonok vérében fürdött, szolgáit különleges kegyetlenséggel kínozta, boszorkányságot ûzött, vagy egyenesen vámpír volt.

A vádakat nem sikerült igazolni, ám a grófnõt ennek ellenére haláláig egy befalazott szobában tartották fogva, a köztudatban pedig vérgrófnõként, boszorkányként, sorozatgyilkosként maradt fenn alakja. Mindez annak ellenére, hogy az utókor bizonyítékokat talált arra, hogy az állítólagosan megkínzott szolgálók jó sorban éltek, az állítólagosan meggyilkolt szüzek pedig szegény sorsú nõk voltak, akiket Báthory Erzsébet látott el és oktatott.









Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE