2018-03-24

Szerelmi bájital - új szereposztással az OperábanGaetano Donizetti korának egyik legtermékenyebb zeneszerzője volt. Örökérvényű művei közül ma is a világ zenés színházainak repertoárján találjuk a Szerelmi bájital mellett a Don Pasquale című vígoperát, vagy a tragikus hangvételű Lammermoori Luciát.

A Szerelmi bájital Donizetti operái közül talán a legnagyobb népszerűségnek örvend – életében is ezt tűzték a legsűrűbben műsorra. A librettót Bellini szövegkönyvírója, Felice Romani írta Scribe egyik színművéből, és a végeredmény ügyesen ötvözi a csípős komédiázást a mélyen átérzett pátosszal, ami a 19. század legvarázslatosabb operai csemegéjét eredményezi.

Szebbnél szebb dallamok követik egymást, és Rossini operáival ellentétben – amelyek sok esetben túl korán elpufogtatják sziporkáikat – a Szerelmi bájital fokozatosan válik egyre figyelemre méltóbbá. A keményszívű Adina (szoprán), a puhány Nemorino (tenor) és a szószátyár Dulcamara (bariton) számára Donizetti egyaránt olyan dallamokat írt, amelyek Romani szövegénél pontosabban festik le a lelkükben végbemenő változásokat.

Az előadás új szereposztással kerül színpadra március 29-én csütörtökön, 18.30 órai kezdettel. Adina szerepében Fülöp Tímeát, míg Nemorino szerepében Ștefan von Korch énekművészt láthatja a közönség. További szereplők: Peti Tamás Ottó, Mányoki László, Antal Lívia, Veress László, Viorica Bogoi, Tóth Márton

Az előadás karmestere Jankó Zsolt, rendezője pedig Kürthy András.Facebook

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKE